Ung kultur i Gårda och gamla traditioner med eld i Slottsskogen och studentmössor i Trädgårdsföreningen. På torsdag firas Valborg i Göteborg med cortege, vår och värme - men också fylla och stök.

Valborg är en av årets värsta riskhelger för ungdomsfylleri, en dag då många tonåringar dricker sig berusade för första gången – och kanske råkar illa ut.

”Det behövs många vuxna på stan”

– Vi är många som hjälps åt, så det har blivit mycket lugnare på Valborg på senare år. Men det behövs många vuxna ute på stan, det har en klart lugnande inverkan, säger Ivan Pavic från Linnéstadens ungdomsenhet.

Han är med och arrangerar familjeaktiviteterna i Slottsskogen, med majbrasa, häxor, allsång, fiskedamm och ansiktsmålning. Allt händer på den stora gräsmattan nedanför Björngårdsvillan, med Emrik Larsson som konferencier. Firandet startar klockan 18, eldens tänds av ett gäng häxor med trummor och facklor kl 21 och som final spelar Andra Generationen sin Balkan-musik vid 21.30-tiden.

Polisen häller ut alkohol

Familjefirandet i Slottsskogen arrangeras av stadsdelsförvaltningarna i Linnéstaden, Högsbo och Majorna tillsammans med Park- och naturförvaltningen. Det har hållits varje år sedan början av 90-talet, efter en varm Valborg som lockade ovanligt många ungdomar till Slottsskogen. Dessvärre slutade den kvällen i stora bråk med stenkastning och välta polisbilar.

Numera står polisen vid ingångarna till Slottsskogen och häller ut alkoholen för dem som är under 18 år. Och idrottsklubben Azalea BK håller öppet Vita villan (vid fågelhuset) som sambandscentral och fikaställe för vuxenvandrare, fältassistenter och polis.

Drogfritt på Brewhouse i Gårda

Ett annat drogfritt alternativ är UKM på Brew House i Gårda, som pågår både Valborgsmässoafton och 1 maj. UKM står för Ung Kultur Möts och är en festival där en urvalsgrupp väljer ut några bidrag som får representera Göteborg på regionfestivalen, 8-10 maj i Mölndal.

Men det viktigaste är att visa upp det man skapat. Här är det öppen scen som gäller: Alla ungdomar som har en kulturyttring att presentera kan göra det: rock, poesi, tavlor eller film. Några band som uppträder i år är Per vs Per, Desiree, Nosferatu, The Killing Elks, Djuret och Neverblue. Här arrangeras också workshops i stickning, smycken, pimpning, jonglering och Guitar Hero.

Röstrum bjuder in till sång vid Näckrosdammen

Festivalen presenteras av Göteborgs Stads Ungdomssatsning i samarbete med Idrotts- och föreningsförvaltningen, Biskopsgårdens stadsdelsförvaltning och ABF.

För den som vill ha ett traditionellt firande håller Göteborgs Förenade Studenkårer (GFS) sitt sedvanliga program i Trädgårdsföreningen. Det börjar kl 14 och bjuder på en rad körer och studentorkestrar, baletter och spex. Tal hålls av Universitetets rektor Pam Fredman och kommunalrådet Anneli Hulthén.

För sjätte året i rad inbjuder kören Röstrum alla att vara med och sjunga in våren vid Näckrosdammen, bakom Götaplatsen. Förra året kom 300 sångare, i år hoppas man på ännu fler. Röstrums ledare Magnus Ekman höjer takpinnen kl 16 med ”Vintern rasat ut…” och sedan blir det ”Majsång”, ”Uti vår hage”, ”Sköna Maj, välkommen” och många fler vårpärlor.