Valborg goes jungleparty och Valborg goes live ska locka ungdomar mellan 13 och 20 år att fira vårens ankomst utan alkohol. Bakom discot i Lisebergshallen och konserten på Brewhouse i Gårda står Ungdomssatsningen Göteborg. Drogfria aktiviteter och aktiva föräldrar är två viktiga faktorer för att minska ungdomsfyllan på Valborg.

2008-04-29: OBS! Discot på Lisebergshallen är inställt.

– Valborg är den enskilt största festkvällen för ungdomar under hela året. Allt är förstärkt inför Valborg: Då jobbar hundra procent av fältassistenterna och fritidsledarna, det är massor av poliser ute och Tillnyktringsenheten är förberedd på att ta emot berusade tonåringar, säger Malin Andersson på Fältgruppen City som samordnar insatserna på stan under Valborg.

Vackert väder största riskfaktorn

I år har Göteborg två stora drogfria arrangemang som riktar sig mot åldersgruppen 13-20 år. På Brewhouse i Gårda blir det en rejäl spelning – Valborg goes live – med publikdragare som Evergrey, Entombed, Hellfueled, Marionette och Somber. En bit därifrån, i Lisebergshallen, är det stort dansparty hela kvällen – Valborg goes jungleparty – med den lovande hiphoparen Leslie som gästartist.

I Slottskogen anordnas traditionellt valborgsfirande för hela familjen på gräsmattan framför Björngådsvillan med allsång och musikunderhållning. Klockan 21 tänder häxorna elden och därefter blir det vilt och hett Balkanröj med dans.

Vid Björngårdsvillan är det också samling inför föräldravandringarna i de centrala och västra stadsdelarna. Många vuxna ute på stan bidrar till att göra firandet mindre stökigt.
Den största riskfaktorn är vackert väder.

Polisen häller ut alkoholen

– Om det är varmt kan man räkna med en jobbig Valborg. Då blir ungdomarna fulla tidigt på kvällen, säger Malin Andersson.

De senaste åren har poliserna satsat på att förebygga problemen med berusade tonåringar på stan. De ställer helt enkelt upp bilar på strategiska ställen, stoppar ungdomar och häller ut alkoholen för underåriga.

– Det har visat sig vara väldigt effektivt. Förra året träffade jag en kille som sa att han hade gett upp helt. Han hade fått sin sprit uthälld två gånger, säger Malin Andersson.

Stökigare än vanligt i fjol

Varje år sammanställer Fältgruppen city en valborgsrapport till Social resursnämnden. Enligt drogvaneundersökningen som genomförs varje år ökar ungdomars intensivkonsumtion, det vill säga att de dricker för att bli berusade.

– Förra året var det stökigare än det brukar på Tillnyktringsenheten. Fler av ungdomarna var våldsamma och man hade också problem med flödet, att bli av med dem som nyktrat till. Det berodde på att det var svårt att få tag i deras föräldrar, säger Malin Andersson.

Råd till föräldrar inför Valborg
• Prata och lyssna på ditt barn. Ska han/hon ut med kompisar, var kommer de vara? Var nyfiken och engagerad.
• Våga sätta gränser om alkohol, tider och pengar.
• Var gärna ute på stan själv och stäm om möjligt träff med din tonåring. Att vuxna befinner sig på ställen där många unga vistas har en lugnande effekt.
• Köp absolut inte ut alkohol till ditt barn! Unga som dricker alkohol råkar ofta illa ut, till exempel råkar i slagsmål eller har oönskad sex.
• Samarbeta med ditt barns kompisar föräldrar. Prata ihop er om förhållningssätt och dubbelkolla att barnen är där de säger att de är.