8 mars uppmärksammas brett. Kvinnokroppens roll i konsten, feminismens roll i förorten, hearing om mäns våld mot kvinnor – på torsdag den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen med en rad evenemang. Här är ett axplock av vad som sker.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammas bland annat på Stadsbiblioteket, som anordnar en hearing om mäns våld mot kvinnor. Där berättar aktörer som arbetar med att förebygga våld om vad som görs i Göteborg för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Stadsbiblioteket anordnar också en frukostläsning, där novellen ”Rödluvan och vargen” av Emily Nasrallah läses högt på arabiska och på svenska.

Kulturhuset Blå Stället anordnar en helkväll på temat ”feminismens roll i förorten”, med bland annat tal, poesi, dans, konst och musik. Konferencier är skådespelaren och poeten Segal Mohamed. I samband med firandet av kvinnodagen har Blå Stället också en konstutställning med Aftab Soltani, som kan ses fram till den 3 april.

Helkväll i Biskopsgården
Stadsdelen Västra Hisingen arrangerar också en helkväll på Medborgarkontoret på Vårväderstorget med anledning av kvinnodagen. En av programpunkterna är communitydansprojektet ”Tysta hjältinnors disco”, där tolv kvinnor från Biskopsgården med omnejd tillsammans med två danskonstnärer tagit fram en dansföreställning. Den 8 mars är flera av kvinnorna från projektet på besök i Rotterdam i Nederländerna, där de tillsammans med liknande dansgrupper från Rotterdam gör en gemensam föreställning. På evenemanget visas film från föreställningen i Rotterdam. Representanter från dansgruppen finns också på plats.

På Göteborgs Konstmuseum uppmärksammas kvinnodagen med en guidad visning på temat ”Kvinna, kropp och konst”. Museets personal berättar då bland annat om hur kvinnas kropp används och använts på olika sätt inom konsten, exempelvis som symbol eller feministiskt slagträ.

Kulturhuset Kåken håller dagen till ära ett quiz om kvinnor i litteraturen med kluriga frågor om både kvinnliga författare och karaktärer, som ofta fått stå i skuggan av mån. Fina priser utlovas.