Badhusminnen efterlyses. Med turkosskimrande vatten, en svag doft av klor och ekande röster från modiga badare som vågar sig hela vägen upp i hopptornet lockar Valhallabadet göteborgarna till såväl vila som träning och rekreation. På onsdag 7 december är det 60 årskalas.

– 60 är väl egentligen ingenting att fira, säger Pierre Solberg från Got Event som är verksamhetschef på Valhallabadet samtidigt som han smiter ut från själva bassänghallen och in i ett tystare rum, eftersom en stor tävling för ungdomar pågår.

Men sen måste han erkänna att de kan ju inte helt låta bli att fira.

– Den 7 december har vi allt lite trevliga aktiviteter för de som kommer hit. Det kommer att finnas en tipspromenad i foajén och så bjuder vi alla besökare på fika. De som badar bjuder vi i stället på frukt, eftersom många av våra besökare är här för friskvård.

Störst och modernast 1956
Pierre Solberg berättar att Valhallabadet för 60 år sedan var det största och modernaste tävlingsbadet i hela Sverige.

– Vi har fortfarande mycket tävlingar men inga mästerskap på grund av det i dag ställs högre krav.

När Valhallabadet invigdes 1956 blev det snabbt ett populärt besöksmål. Under det första året kom 400 000 personer hit. I dag är siffran cirka 500 000 men Pierre konstaterar att besökarna i dag snarare kommer för att träna, simma och njuta än för att tvätta sig.

Gå in på Facebooksidan och berätta!
I dag drivs Valhallabadet av stadens evenemangs- och arenabolag Got Event.

– För de flesta som går in genom våra dörrar handlar det om att ge sig själv lite friskvård. Och visst tycker vi alla om vårt badhus, även om dessa 60 år såklart har satt sina spår, säger Pierre och tipsar alla som vill att gå in på Got Events Facebooksida och berätta om sina bästa badhusminnen.