Säsongsöppnar 19 april. I slutet av den här veckan öppnar Barnens zoo i Slottsskogen för säsongen. Fåren, getterna, hönsen och personal finns på plats och är redo att möta nyfikna barn.

Barnens zoo har varit ett populärt besöksmål i Slottsskogen sedan 1970-talet. Verksamheten är inriktad på att lära både barn och vuxna mer om de djur vi har runt omkring oss. Varje vår får en del av getterna, fåren och grisarna med flera flytta från hagarna i Slottskogens djurpark ner till Barnens zoo.

– Där kan de själva välja om de vill vara i sina bakhägn eller låta sig klappas i hagen, säger Paulina Sjöholm, djuransvarig Barnens zoo.

4BAE_2.jpgBarnens zoo öppnar för säsongen på torsdag 19 april och håller öppet varje dag klockan 10 till 16.30. Här kan besökarna bland annat träffa gutefår, pälsfår, Jämtgetter, Gotlandskaniner och Orusthöns.

Killingar på gång
Nya killingar beräknas komma någon gång i juni. Förra året föddes åtta stycken och det blir kanske några fler än så i år.

– Det är fem getter som ska vara dräktiga och de brukar få en till två stycken killingar, säger Paulina Sjöholm.

När du besöker Barnens zoo måste du lämna barnvagnen utanför. Paulina Sjöholm berättar om andra saker det är bra att tänka på vid besöket.

– Tänk på att vara lugn. Djuren gillar inte när man springer efter dem utan det är bättre att sätta sig ner och vänta på att djuren ska komma fram. Efter besöket är det bra att tvätta sina händer, det finns handfat och handsprit utanför, säger hon.

Fårklippning i maj.
Ponnyridningen i Barnens zoo har öppet samma tider som Barnens zoo, men stängt för lunch klockan 13–13.30. Här kan barn mellan 2 och 13 år rida på Gotlandsruss.

– Eftersom det är en liten häst kan du som rider inte väga mer än 40 kilo.

Ponnyridningen kostar 20 kronor och biljetten köper du med kort i en biljettautomat.

– Biljetten är giltig hela säsongen, så om ponnyridningen hinner stänga för dagen innan du har ridit så går det bra att komma tillbaka en annan dag.

Det finns två speciella datum framöver att skriva in i kalendern tycker Paulina Sjöholm. 16 maj kommer fårklipparen och klipper alla fåren.

– Det brukar vara väldigt spännande och mycket folk. Innan dess, 9 maj, kommer hovslagaren till ponnyridningen och visar hur en sådan jobbar. Det brukar också vara väldigt välbesökt.