Normkreativ litteratur för barn och ungdom. På Regnbågsbibblan i Trädgårdsföreningen kan du kolla in dagens queerbok, pyssla, lyssna på live-podd eller läsa en saga för ditt barn. Varje dag finns barn- och ungdomsbibliotekarier på plats som guidar i den normkreativa litteraturens värld.

Under Europride och Kulturkalaset sätter Folkbiblioteken i Göteborg upp pop-up biblioteket Regnbågsbibblan i Trädgårdsföreningen för barn, unga och föräldrar. Folkbibliotekens barn- och ungdomsbibliotekarier är på plats hela veckan och här står boken och läsningen i centrum.

1336.jpgRegnbågsbibblan arrangeras av Stadsbiblioteket Göteborg, stadsdelsbiblioteken i Göteborgs Stad och Social resursförvaltning. Göteborgs Stads satsning ”Staden där vi läser för våra barn”, som är en del av arbetet för en mer jämlik stad, har gjort det möjligt att satsa lite extra i år.

Många aktiviteter
Det bjuds varje dag på ett fullspäckat program med aktiviteter och böcker för barn och ungdomar upp till 18 år. Här finns nagellacksverkstad, tips på queer-böcker och föreläsningar av författare. För de lite mindre barnen finns möjlighet att byta barnböcker, sagostunder och en utklädningshörna.

– Vi har tidigare haft arrangemang under kulturkalaset och på West Pride. Nu när evenemangen slås ihop kändes det viktigt att göra något stort, det är en jättebra arena för att öka läsviljan hos barn och unga. Göteborgarna är hemma och barnen är fortfarande lediga. Hittills har vi haft väldigt välbesökta sagostunder och författarbesök, säger Bodil Alvarsdotter, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket Göteborg.

4C36.jpg
Varje dag klockan 13.00 presenteras dagens queer-bok, och man håller ett litet lotteri med goda vinstchanser på de utvalda queer-böckerna.

Gratis böcker delas ut
Bodil menar att mycket har hänt när det gäller normkreativ litteratur de senaste åren.

– Skulle vi gjort det här tältet för tio år sedan hade vi knappt hittat böcker att ta med, det har verkligen skett en förändring.

Om man inte haft turen att vinna en bok finns en ny chans till gratis bok på fredagen.

– På fredag delar vi ut gratis böcker till ungdomar mellan 13–25, som en del av projektet Värsta boken som pågått hela sommaren, och fredag är sista chansen.

Det händer mycket på Regnbågsbibblan hela helgen. Bland annat spelas podden Regnbågsliv in live på lördag. Författaren Sofie Jensfeldt besöker bibblan på fredag och lördag, och på söndag kommer Hampus Nessvold att ha picknick och berätta om sin bok Ta det som en man.

504C.jpg

Förskollärare Noura Ahmed, barnbibliotekskonsulenten Bodil Alvarsdotter och barn- och ungdomsbibliotekarien Mona Carlsson träffar föräldrar och barn på Regnbågsbibblan.

163E.jpg