Ingen mat, kroppsvård eller vatten på aggregatet. Var en polare, följ bastureglerna och ta hänsyn till andra! Det uppmanar Göteborgs Stad alla bastubadare i en ny animerad film, som med humor lyfter fram vilka trivselregler som gäller för stadens anläggningar.

Den här veckan är det lite extra fokus på just bastureglerna, med lansering av den nya filmen och utdelning av handdukar till alla bastubadare.

Ingen kroppsvård är tillåten i bastun. Här ska du inte klippa naglarna, ansa skägget eller färga håret, utan bara njuta i lugn och ro av värmen och lugnet. Illustration: Frank & Earnest

– Det är bra för hälsan att bada bastu och våra anläggningar är välbesökta, vilket är jätteroligt. Därför vill vi uppmärksamma bastubadandet lite extra den här veckan, så alla som kommer för att basta får en liten frottéhandduk att sitta på, som de får behålla, samt en informationsbroschyr om vad som gäller i bastun. Framförallt handlar det om att du ska duscha innan du bastar, vara naken och sitta på en handduk, säger Anette Hägnemo, samordnare bad på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Lika viktigt som att berätta vad du får göra, är att informera om vad som inte är tillåtet.

– Du får inte hälla vatten på bastuaggregatet, för det blir snabbt för mycket vatten. Sedan får du inte klippa naglarna eller raka skägget eller någon annan typ av kroppsvård. Och så är det självklart fotoförbud både i bastun och i omklädningsrummet.

I stället för textrika skyltar finns numera illustrerande bilder i alla simhallar och motionsanläggningar, som på ett tydligt sätt visar vad du får och inte får göra i bastun och den övriga anläggningen. Det är ett sätt att göra informationen tillgänglig för alla, oavsett ålder och läsförmåga.

– Vi gör den här kampanjen för att uppmärksamma vilka trivselregler som gäller på våra anläggningar, så att det blir så trevligt som möjligt för alla.

Under veckan bjuds vid några tillfällen också på frukt, vatten och kaffe i simhallen.