På torsdag kväll är det åter dags för ungdomsgalan World Aids Day på Blå Stället i Angered. Live på scen står lokala dansare, musiker och hip hop-artister och temat för i år är ”Kvinnor, flickor, hiv och aids”. Konferencier är David Bexelius, känd från SVT:s Raggadish.

För sjunde året i rad uppmärk- sammas Världsaidsdagen med ett stort ungdomsarrangemang på Blå Stället i Angered.

Galan pågår på torsdag kväll mellan klockan 18 och 22 och inträdet är fritt. Några av kvällens artister är Burgårdskören, dansgruppen Daladies och Papa Theo.

Asiatiskt perspektiv i föredrag

Liksom tidigare år varvas underhållningen med korta föredrag och information om hiv, aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

– Bland annat berättar två tjejer från Partille skola om ett besök i Thailand. Föredraget handlar om hiv, aids och prostitution och ger ett asiatiskt perspektiv på hur det är att leva med sjukdomen, berättar Alem Zemo, som är hälsoinformatör på Sesamhuset.

Ungdomar en riskgrupp

Framför allt vänder galan sig till ungdomar mellan 13 och 20 år, som enligt statistiken är en stor riskgrupp när det gäller spridning av sexuellt överförbara sjukdomar.

– Vi är bekymrade för att hiv och aids, men framför allt klamydia, ökar. Det visar att ungdomar inte använder kondom. Därför vill vi uppmärksamma hur många i Göteborg, Sverige och världen som lever med hiv och aids, säger Alem Zemo.

Galan är det största återkommande ungdoms- arrangemanget i Sverige som handlar om hiv och aids. Initiativtagare är Sesamhuset, som är ett kunskapshus kring sex och samlevnad.

Övriga arrangörer är Blå Stället, Mixgården, Unplugged, Linnea kvinnohuset, Eritreanska kvinnoföreningen, Afrikanskt hälsoforum och Angeredsgymnasiet.