1300 programpunkter. 14-19 augusti vibrerar stadens gator och torg av små och stora kulturexplosioner. Med 1.300 programpunkter finns något för alla. Ett nytt inslag är videokonst – på Kanaltorget vid Göteborgsoperan visas videokonstsatsningen The rights to a future i mobila upplåsbara utställningshallen The Big M.

Att Göteborg ställer till med ett årligt kalas i stadsrummet är en tradition sedan 1990-talet. 2012 års upplaga bjuder på ett större utbud av kulturupplevelser än någonsin.

– Ett generöst program, mycket för att passa många. Med 1.300 programpunkter, fler än förra året, är Kulturkalaset ett gigantiskt samarbetsprojekt, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Göteborgs kulturkalas.

Mycket att välja på
Det finns 50 festplatser kring kalasstråket som sträcker sig från Liseberg via Götaplatsen, Trädgårdsföreningen och Kungstorget ner till Kanaltorget och Packhuskajen. Alla tänkbara kulturyttringar – balett, karneval, Loreen, gatuteater, matkultur, stand up, symfonier, hiphop, poesi, Nationalteaterns rockorkester och hundratals fler – finns att uppleva på vägen.

Ambitionen är att locka alla åldrar att delta i en av landets största stadsfester. Men eftersom Göteborg har utnämnt 2012 till Barnkulturåret har man ägnat en särskild tanke åt barnen.

Barnkultur på stora scener
– Det blir bland annat ett par stora konserter; Nassim al Fakir på Kungstorget och 20-årsjubilerande musikteatergruppen Markatta som spelar med Symfonikerna på Götaplatsen, säger Mia Samuelsson.

Men 2012 är också EU:s äldreår.
– I ett nytt samarbete med Valhalla simhall arrangeras ett badkalas för seniorer. Under en hel dag blir det olika vattenaktiviteter med kulturinslag som opera och körsång, säger Mia Samuelsson.

Chans till nya kulturpplevelser
Även minoritetsåret uppmärksammas på olika sätt, bland annat genom val av artister.

– Vi vill särskilt peka på tillgängligheten. Kulturkalaset är till för alla invånare, det är en hyllning till dem som är här – men också till dem som inte känner sig delaktiga i den kultur som Göteborg flödar av. Förhoppningen är att folk ska pröva något som man tidigare inte vågat närmat sig, säger Tasso Stafilidis, operativt ansvarig för Göteborgs kulturkalas.

Kulturkalaset är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Göteborg & Co som också projektleder evenemanget.