Många kända namn. Kajsa Grytt, Unni Drougge och Magnus Dahlström är några av affischnamnen när Världsbokdagen firas på Stadsbiblioteket på onsdag kväll. För musiken står Twice a Man.

Unescos World Book Day brukar firas 23 april, men i år är det Påskafton den dagen. Därför rekommenderar Unesco alla att fira 13 april i stället. Det har Stadsbiblioteket och Författarcentrum Väst hörsammat och bjudit in lång rad intressanta poeter och författare:

Stark roman av Magnus Dahlström
Kajsa Grytt var sångerska och gitarrist i bandet Tant Strul 1979-1985. I april släpper hon självbiografi Boken om mig själv och skivan En kvinna under påverkan.

Unni Drougge är författare, krönikör och journalist som gav ut sin första bok Jag, jag, jag 1994. Förra året kom hennes senaste bok Bluffen där kändismiljöer exponeras med fingerade och verkliga karaktärer.

Magnus Dahlström, aktuell med boken Spådom som Svenska Dagbladets Fabian Kastner kallade ”En av de starkaste och mest komplext gestaltade svenska romaner jag läst på mycket länge”.

”Kollektivt tungotal”
Khashayar Naderehvandi kom till Sverige från Teheran 1987 och växte upp i Malmö. Han har läst klassisk grekiska, studerat filosofi, neuropsykologi samt gått Litterär gestaltning i Göteborg. Han är aktuell med diktsamlingen och debuten Om månen alls syntes.

David Vikgren är född och uppvuxen i Övertorneå och Luleå och är aktuell med diktsamlingen Folkmun. Dagens Nyheters Anna Hellgren skriver om diktsamlingen ”Perspektiven glider, språket börjar sjunga, röster flätas ihop till något slags dialektalt kollektivt tungotal. ”

Hanna Wikman debuterade förra året med den uppmärksammade Lift som bland annat beskrivits som ”en slags feministisk beatnikroman”. Lift är en bok full av asfalt och vägdamm, munspel och magi

Lina Ekdahl är poet och bosatt i Göteborg. 2010 tilldelades hon Gustaf Frödings lyrikpris och på Världsbokdagen besöker hon Stadsbiblioteket för att läsa den vitryska poeten och journalisten Maryja Martysevitj.