Stökigt men roligt. Stadsbibliotekets firande av Världsbokdagen kommer inte att vara som vanligt i år. Istället för en mörklagd hörsal kommer de sex författarna att tala i en uppglasad butikslokal i Brunnsparken, med folkliv, affärer och spårvagnar precis utanför.– Det ska bli extra spännande att se hur det faller ut, säger programansvariga Malin Andersson.

Göteborgs Stadsbibliotek brukar uppmärksamma Världsbokdagen varje år, med ett författarprogram i en fullsatt hörsal. Men i år är verksamheten utlokaliserad till ett antal mindre lokaler på grund av ombyggnad.

– Som ett kamikazeprojekt kommer vi istället att köra programmet det i lokalen ”300 kvadrat” … som egentligen bara är 267 kvadrat, berättar programbibliotekarie Malin Andersson. Det blir stökigt men roligt.

Lokal i brunnsparken
Publiken kommer att få stå upp, det kommer att vara trångt, scenen kommer att vara precis bredvid dörren och folk kommer att springa ut och in. Hörsalens förtätade stämning må gå förlorad, men i gengäld placerar man författarna mitt i ett shoppingstråk, med chans att nå en helt ny publik.

– Det är en liten tanke med det också. Det blir spännande att se hur det funkar att ha författarbesök i den miljön, säger Malin Andersson.

Tolv minuter på scen
Författarna är Mattias Alkberg, Erik Andersson, Lina Ekdahl, Eija Hetekivi Olsson, Alice Kassius Eggers och Ola Nilsson. Tolv minuter vardera, är de ensamma på scenen. Några kommer att läsa ur sina böcker, några kommer att berätta om dem. Som mittakt spelar Slowgold, ett ungt Göteborgsband som blandar svenska texter med rockinfluerat sväng och akustisk känsla. De kommer snart ut med sin första skiva.

Programmet börjar klockan 18 och pågår till 20 eller 20.30. Alla är välkomna, det är gratis och ingen förbokning krävs.

– Man behöver inte ens ha lånekort, säger Malin Andersson.