Samisk jojk och judisk klezmer får symbolisera musikens betydelse för etniska minoriteter när världsmusikfestivalen Planeta invigs med konsert på Blå Stället. Festivalen pågår mellan 5 och 9 november och årets program är det mest fullmatade hittills.

– Det är naturligt att invigningen av Planetafestivalen sker just på Blå Stället. Här i Angered bubblar det av musik och kultur från hela världen, säger Dubravko Grdic på kulturhuset Blå Stället.

Inramas av utställningen ”Leva i två världar”

Göteborgs kulturchef Björn Sandmark invigningstalar. Därefter blir det jojk med Per Ruokto och judisk folkmusik med klezmerbandet Zimmes.

Alltihop inramas av utställningen Leva i två världar som handlar om att vara 100 procent svensk och 100 procent judisk/samisk/romsk. Dubravko Grdic är själv medlem i den romska orkestern Svarta Safirer.

Han menar att den samiska, judiska och romska musiken betytt mer än många vet, både för minoritetsgrupperna själva och för världsmusiken.

Helgkurs i ”Modernt spelmanslag”

– När det egna språket och den egna kulturen förtrycks blir musikens betydelse så mycket större. Det är tack vare musiken som många förföljda folkslag har lyckats hålla sitt kulturarv levande. Dessutom har deras musik varit en stor inspirationskälla för många av 1900-talets framgångsrika artister, säger Dubravko Grdic.

Under festivalen anordnar Blå Stället helgkursen ”Modernt spelmanslag” tillsammans med föreningen ettutre. Kursen vänder sig till ungdomar som vill spela sina instrument ihop med andra.

Kursdeltagarna kommer sedan att uppträda med en konsert på Blå Stället söndagen den 9 november. Då framför även Internationella dans- och musikföreningen i Hjällbo folkmusik och danser från Mellanöstern.