Artscape fyller Göteborgs stadsrum. Att begreppet ”gatukonst” kan ta sig vitt skilda uttryck kommer göteborgarna att märka i sommar, när Skandinaviens största gatukonstfestival någonsin arrangeras. Nu är de fem första deltagarna klara, och berömdheter från USA och Storbritannien får dela stadsrummet med Göteborgs egen fixstjärna Ollio.

Graffiti har gått från att bespottas som klotter till att hyllas som en egen konstnärlig uttrycksform, och är idag en väletablerad genre inom den så kallade gatukonsten. Men gatukonsten rymmer samtidigt så mycket mer, vilket göteborgarna kommer att märka mellan 25 juli och 21 augusti i år, då festivalen ARTSCAPE 2016 arrangeras av bland andra Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Totalt kommer 20 konstnärer att uppföra sina verk runt om i Göteborg och nu har de första fem namnen presenterats. Det visar sig att Skandinaviens största gatukonstfestival någonsin lyckats knyta till sig några av världens mest respekterade namn, som den amerikanska textilkonstnären Magda Sayeg och britten Eine, som oftast arbetar med sprayfärg.

Stickgraffiti och spray
Magda Sayeg var med och grundade gatukonstgruppen Knitta please, som via så kallad stickgraffiti slår in offentliga föremål som lyktstolpar, parkeringsautomater och vägskyltar i färgglada virkningar och stickningar. Eine har på uppdrag sprayat unika, ikoniska och färgglada bokstäver och budskap på väggar och portar i bland annat Los Angeles, Mexico City, Tokya, Dublin och Paris.

I detta välrenommerade sällskap kommer även den Göteborgsbaserade graffitikonstnären Ollio att ta plats. Han är en av konstformens pionjärer i Sverige och fick Göteborgs Stads kulturstipendium 2013.

ARTSCAPE 2016 är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och samordnas av Urban Konst och Göteborgs Stads kulturförvaltning. Med och arrangerar är även Göteborg & Co, Trygg, vacker stad, Förvaltnings AB Framtiden, Higab och Göteborgs tio stadsdelar.