Filmfest för de yngre. Helgen före den stora festivalen är det de unga filmälskarnas tur att sjunka ner i biofåtöljen. Tio olika filmer visas under Göteborgs Lilla Filmfestival, som inleds med en världspremiär av den nervpirrande filmen Rum 213.

Det är sjätte året som Göteborgs Lilla Filmfestival arrangeras. Festivalen invigs på torsdag 19 januari på Biograf Draken vid Järntorget, som tillsammans med Frölunda Kulturhus öppnar dörrarna för de unga biobesökarna.

Invigningskvällen startar klockan 17 med mingel i foajén med goodie bags, popcorn och livemusik. Invigningsceremonin börjar klockan 18 i salongen.

– Vi har ju en världspremiär av filmen Rum 213, så teamet från filmen är på plats. Efter filmen går det att stanna på frågestund om man vill det, säger Erika Olsson, projektledare för festivalen.

Populär premiärfilm
Biljetterna till Rum 213 – en spännande film (ålder 10+) baserad på Ingelin Angerborns populära ungdomsroman – är slutsålda till premiären men de intresserade får en ny chans att se filmen under lördagen.

Göteborgs Lilla Filmfestival riktar sig till alla barn och unga upp till 15 år.

– Vi har tre kategorier av filmer: knattevisningar, filmer för 7+ och filmer för tioåringar och uppåt, säger Erika Olsson, som tycker att festivalen är ett utmärkt tillfälle att se filmer man annars inte skulle få chans att se.

– Det finns till exempel franska, japanska och finska filmer. Det är jättehäftigt. Festivalen är även en helhet – inte bara film utan det handlar om att få en förståelse av vad film är.

Full fart i foajén
Under hela festivalen går det att göra roliga saker i foajén på Draken. Det kommer att finnas workshops där deltagarna bland annat får lära sig att skådespela och göra animationsfilm. Besökarna kan också måla sitt eget bildmanus och göra masker med Folkuniversitetet.

– Det behövs inget festivalpass för att se film och aktiviteterna på Draken är gratis, säger Erika Olsson.

Biobiljetterna kostar 45 kronor styck och köps på festivalens hemsida eller på ställen där biljetter till den stora filmfestivalen säljs.

56FE.jpg
Göteborgs Lilla Filmfestival invigs torsdag 19 januari på Biografen Draken. Så här såg det ut förra året.