Samling på Götaplatsen kl 16.45. Många göteborgare tycker att de bor i en lysande stad. På onsdagskvällen 12 december kan de visa hela världen exakt hur lysande deras hemstad är. Då försöker Göteborg sätta världsrekord i grenen Världens längsta ljuståg.

Göteborgs luciatrupp tar täten i häst och vagn. Sedan följer ungdomsorkestern Göta Lejon, sjukhusclowner och idrottsprofiler som Patrik Sjöberg, Emma Igelström och Christian Olsson. Men det är göteborgarna själva som avgör om det ska slås ett nytt världsrekord på onsdagskvällen.

– För att det ska bli ett nytt rekord måste vi bli fler än 3 690 personer som går en engelsk mil (1 609 meter) med ett ljus i handen, säger Ulrika Dybler som är projektledare för evenemanget.

Barnen får batteridrivet tärnljus
Alla som vill vara med och försöka slå världsrekord uppmanas att ta sig till Götaplatsen klockan 16.45. Alla barn kommer där att få ett batteridrivet tärnljus. Vuxna som inte har egna ljus med sig kan köpa ett för femtio kronor – pengar som går till välgörande ändamål.

– Man är välkommen att gå i tåget precis som man är, men det är förstås roligt om några kommer i tomtekläder eller kanske med lite glitter i håret, säger Ulrika Dybler.

Det gällande världsrekordet härstammar från Indonesien. Den 10 december förra året samlades 3690 personer på Senayan stadion i Djakarta för en gemensam frihetsmanifestation. Det är den noteringen som nu ska överträffas, och arrangörerna vet att det laddas för rekordförsök på flera håll i landet.

Tar en avstickare till Kungsparken
– Det ryktas om att både Stockholm och Falkenberg satsar på att slå rekordet, säger Ulrika Dybler.

När Göteborgs luciatåg klockan 17.15 börja röra sig från Götaplatsen räknas deltagarna noggrant. Det långa tåget kommer så småningom att nå Kungstorget där Lucia kröns klockan 18.00. För att nå den erforderliga distansen – en engelsk mil – tvingas tåget till en liten avstickare in i Kungsparken och når Kungstorget via Basarbron.

– I samband med kröningen på Kungstorget meddelas hur det gått med världsrekordförsöket. Blir vi fler än 3690 ska den nya noteringen förstås in i Guinness rekordbok, säger Ulrika Dybler.

Bland dem som redan bestämt sig för att gå i tåget finns flera av tidigare års Göteborgslucior. Traditionen att kröna Göteborgs Lucia inleddes redan 1935.