Hur virar sikherna sin turban? Och varför äter inte judar fläskkött? På utställningen ”Gud har 99 namn”, kan du få svar på det mesta. Specialutbildade guider med rötter i de olika religionerna visar besökarna runt.

”Gud har 99 namn och bara kamelen vet det hundrade”, så lyder ett gammalt arabiskt ordspråk. Det är också titeln på en ny utställning i Göteborg som ska pågå under minst tre år. Utställningen är framtagen av journalisten och filmaren Görel Byström Janarv.
55A2.jpg
Den har tidigare turnerat runt Sverige i Riksutställningars och World Wide Wisdoms regi. Förra året köptes utställningen av Sensus studieförbund Västra Sverige, som i samarbete med Göteborgs stad, Levande Historia, nu sätter upp den i Gårda.

– Syftet är att skapa en mötesplats för mångkulturella frågor och väcka nyfi kenhet för andra religioner och kulturer, säger Kay Rönn, distriktschef på Sensus Västra Sverige.

”Fantastiska guider”

De olika religionerna som presenteras är: kristendomen, judendomen, islam, hinduismen, buddhismen och sikhismen. Som besökare upplever man religionerna interaktivt, man kan känna, lukta, lyssna och prova kläder.
27BE_3.jpg

– Det som gör det hela ännu mer levande, är våra fantastiska guider som själva tillhör någon av de sex religionerna, säger Ann- Louise Ryrvik, ansvarig för guideutbildningen.

Nitton ungdomar från fyra religioner har utbildats av Sensus för att kunna göra personliga guidningar på utställningen. Zana Josef Muhammad, ung muslim och nyss hemkommen från Mecka, är en av dem.

– Jag tror att våra föräldrar har fått en felaktig bild av vad religionerna står för. Vi ska se till att dagens ungdomar får en bra och rättvis bild av religionerna, sedan är det upp till dem vad de gör med informationen, säger han.
7A14_3.jpg
Samma mål

En annan av guiderna är Marcus Nilsson som under en resa till Thailand fascinerades av buddhismen. När han kom hem gick han kurser och läste alla böcker han kunde hitta i ämnet.

– Jag är ifrågasättande skeptisk till min natur och intresserad av alla religioner. Buddhismen passar mig väldigt bra. Jag ser fram emot utställningen och att guida besökare.

Det gör även Pundrik Kaur, som tillhör en lite udda religion i Sverige, sikhismen. Pundrik konstaterar att de flesta religioner har samma mål, bara lite olika vägar att ta sig dit.

– Det är en bra idé med guider som kan berätta för besökarna hur det verkligen är. Vi kan nog slå hål på många fördomar, säger hon.

Stort intresse
4C7E_3.jpg
Invigningen av Gud har 99 namn sker den 18:e mars på Norra Kustbanegatan i Gårda (bredvid Spar Hotell).

– Intresset är mycket stort, speciellt bland ungdomar. En normal besökare spenderar i genomsnitt en halvtimme på en utställning. På ”Gud har 99 namn”, stannar de en och en halv timme, säger Ann- Louise Ryrvik.

Det kommer även att finnas en mindre variant av utställningen som kan beställas av exempelvis skolor. Då åker guiderna ut med en resväska som innehåller föremål kopplade till de sex världsreligionerna, och guidar på plats.