Rum för kreativitet. Danssal, nytt café, ett kontor där ungdomarna kan jobba med egna projekt. Under de senaste två åren har Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården totalrenoverats. Fredag 29 april är det nyinvigning av lokalerna.

Ülkü Ünal sitter i Vårvindens café tillsammans med sin tvillingsyster Buse. De går hit då och då för att hänga och träffa kompisar.

– Om man har tråkigt hemma kan man bara komma hit. Det finns många olika saker som man kan prova på. Och om man behöver hjälp med läxorna så kan man få det här, säger Ülkü Ünal.

Huset är stort, och sedan renoveringen blev färdig finns det ännu fler aktiviteter att välja på än tidigare, menar Ülkü.

– Vi brukar vara i teatern där vi sätter på musik och dansar. Man kan gå upp på en scen där, det är kul. Sedan sitter vi i caféet och fikar, eller går ner till idrottshallen och spelar fotboll.

Gård med anor
När Vårvindens fritidsgård stod färdig vid Länsmanstorget 1967 var den Sveriges mest moderna. Men byggnaden har blivit sliten och med tiden har inriktningen på fritidsverksamheten ändrats.

Hela byggnaden har nu fräschats upp, utifrån och in. Taket har lagts om och det har blivit en ny planlösning. Rummen har målats om, fått nya golv och ny inredning.

– Ungdomarna har fått vara med från början för att säga vad de tycker om bland annat färger och möbelval, säger Filip Plan, chef för fritidsgårdarna i Västra Hisingen.

Bland nyheterna finns en danssal med spegelvägg, ljudanläggning och mjukt golv, ett instrumentrum och ett projektkontor.

– Det är till för ungdomar som har en dröm om att genomföra ett projekt. Då ska man kunna sitta där för att söka pengar, via till exempel europeiska fonder, säger Filip Plan.

Tryggare miljö
Parallellt med att renoveringen inledde fritidsgården också ett arbete för att skapa en mer inkluderande och trygg miljö. Bland annat tillämpar man nolltolerans mot verbala kränkningar. Detta för att förhindra att pikningar och taskiga kommentarer eskalerar till värre konflikter.

– Du kan inte kränka folk här. Då får du gå ut en stund. De som kommer hit är fullt medvetna om reglerna som gäller och vi har en sammansvetsad personalstyrka som följer upp det.

Arbetet avspeglas även i inredningen, där rummet som man kommer in i är som ett stort, mysigt vardagsrum.

– Förr i tiden var det första man möttes av ett biljardbord, som ofta ockuperades av ett antal pojkar som tittade på alla som kom in, säger Filip Plan.

Nyinvigningen sker fredag 29 april klockan 16, med tal, rundvandring och mingel.