Livet över, under och vid havet. Havsverkstad i Nordstan, krabbfisketävling i Sillvik eller rodd med färing i södra skärgården. Det är bara några av alla aktiviteter som femte upplagan av Västerhavsveckan bjuder på mellan den 3 och 11 augusti. Tanken med temaveckan är att folk ska bli nyfikna på västerhavet och intresserade av havsmiljöfrågor.

Västerhavsveckan arrangerades första gången 2008.

75C4_3.jpg
– Då var det väldigt mycket oro kring hoten mot Östersjön och Västerhavsveckan blev ett sätt att uppmärksamma att även västerhavet har stora problem med föroreningar och överfiske, säger Gunilla Fransson Bangura, projektsamordnare för Västerhavsveckan.

För allmänheten är Västerhavsveckan ett tillfälle att lära känna livet i havet och ta reda på hur havsmiljön egentligen mår.

Varierat program
– Det finns något för alla. Den som vill kan göra en heldag på Vrångö med poängpromenad och besök på fiskebåtar. Eller lära sig mer om havets mat, bland annat om ostron, vid Feskekôrka. Sjöfartsmuseet håller i en morgontidig tur till Fiskhamnen och det blir många aktiviteter vid badplatserna. Bland annat har snorklingsleden vid Stora Amundön dykinstruktörer på plats, säger Gunilla Fransson Bangura.
539A.jpg

Men det är inte bara vid vattnet som något händer. Västerhavsveckan flyttar också in i Nordstan där det bjuds på ett omväxlande program. På scen blir det föredrag, filmvisning och diskussioner med olika teman varje dag. I utställningsområdet kan barnen besöka havsverkstaden med klappakvarium och gå på skattjakt med Maritimans pirat Enöga.

Samarbete kring havsmiljöfrågor
Förutom att väcka allmänhetens nyfikenhet och intresse för havsmiljön har Västerhavsveckan ytterligare ett mål.

– Ambitionen är också att skapa nätverk mellan de olika aktörerna. Vi vill få till ett samarbete kring havsmiljöfrågorna där så många som möjligt deltar – från forskare till ideella föreningar, säger Gunilla Fransson Bangura.

280E_4.jpg
Utöver Göteborgs stad och kommunerna längs Bohuskusten samarbetar huvudarrangören Västra Götalandsregionen med en lång rad organisationer.

Fler tillkommer varje år
– Västerhavsveckan blir bara större och större. Några nya samarbetspartners för i år är Svenska livräddningssällskapet Göteborg, Södra skärgårdens turismutveckling och Naturskyddsföreningens nybildade Havsnätverket Väst, säger Gunilla Fransson Bangura.

Västerhavsveckan pågår mellan 3 och 11 augusti 2013 och nästan alla aktiviteter är kostandsfria.

7BD2_2.jpg

Foto: Stina Olsson