Åk med forskarpaddan eller tävla med film. Gratisturer med forskarpaddan och en filmtävling för unga är två av årets nyheter på Västerhavsveckan den 7 till 15 augusti. Under veckan lyfts frågor som handlar om havsmiljö och biologisk mångfald. “Syftet är att få fler att bli havsmedvetna och få större intresse och kunskap om havet”, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare.

Gunilla Fransson Bangura, Västerhavsveckans projektledare.

Den 7-15 augusti är det dags för den 13:e Västerhavsveckan. Den arrangeras av Västra Götalandsregionen tillsammans med många olika aktörer, Göteborgs Stad är en av dem.

– Vi vill att alla ska förstå hur havet påverkar oss, att vi är beroende av havet, att se vad havet har för problem och vad vi kan göra åt det. Där måste vi hjälpas åt och det kan handla om att leta invasiva krabbor, rapportera spökgarn eller hålla rent när man är på stranden, säger Gunilla Fransson Bangura.

Utställning i Nordstan

 Det händer en hel del i Göteborg med omnejd under Västerhavsveckan. I Nordstan finns en miniutställning där åtta olika ämnen tas upp. Till exempel om hur du kan bli havsmedveten, hur arter får svenska namn, ny odlad mat och om tekniken som hjälper oss att kartlägga havet. Det blir sportfiske i Eriksberg och då går det också att komma ombord på fiskebåten Svanen. På Askimsbadet och Sillviksbadet blir det en rad olika aktiviteter.

Åk med forskarpaddan

Under veckan blir det flera vandringar, både längs hela kusten och i Göteborgs närområde. Dit hör vattendragsvandringen vid Mölndalsån. Forskarpaddan är ny för i år och den går att åka med under två dagar.

– Det blir fyra gratisturer. Två handlar om Göteborgs betydelse som hamnstad, historiskt kopplat till jubileumsåret. De andra handlar om ålgräsängar och varför det är viktigt att vi vårdar dem.

Filmtävling för unga

Nytt för i år är också filmtävlingen för unga mellan 15 och 26 år. De kan göra film på temat “Mitt hållbara västerhav” med inriktning på miljö och delta i en filmfestival den 15 augusti i Hunnebostrand.

Digitala föreläsningar

Tisdag, onsdag, torsdag och fredag är det digitala morgonföreläsningar klockan nio. De handlar om plast som finns i kläder och sprids i havet, och om biologisk mångfald.

Gör musikinstrument av skräp

Den sjunde augusti sjuder det av aktiviteter på Öckerö. På Hjälviks badplats kommer Havsverkstan på besök med experiment och klappakvarie. Du kan låna vattenkikare och håvar. Tillsammans med konstnärer kan du skapa musikinstrument av strandskräp, lära dig mer om naturkunskap och testa livräddningsövningar.

Experiment och annat

Till Fiskemuseet på Hönö Klåva kommer Havslabbet med Maritimanmed sina experiment, det bjuds på sälsafari och fri entré. dessutom kommer havsverkstan dit och du kan skapa collage med konstnärer eller följa med på strandstädning med båt.

Hela programmet för Västerhavsveckan går att ta del av i länken nedan och där går det också att läsa mer om aktiviteterna i artikeln. Till vissa aktiviteter är det begränsat antal platser och föranmälan.

Vad finns i vattnet? Det går att undersöka med vattenkikare och håvar som Havsverkstan lånar ut. Foto: Gunilla Fransson Bangura