Späckat program 2 till 10 augusti. Segelskutor, pirater, knopar, räkor och maneter. Härlig mat från havet och farlig plast i havet. Västerhavsveckan äger i år rum den 2 till 10 augusti, med stor invigning på Eriksberg och fullt program i Nordstan.

– WWF:s och Artdatabankens beslut att rödlista Nordsjöräkan kommer säkert upp när vi ska diskutera hållbart fiske i Nordstan söndag 3 augusti, säger projektledaren Gunilla Fransson Bangura.

Mikroplasten som förorenar haven är en annan omstridd fråga som tas upp under Västerhavsveckan, bland annat i en film som får världspremiär vid invigningen på Eriksberg lördag 2 augusti.

Plast i raklödder!
Filmen heter ”Strömmar av plast – Västerhavets dilemma” och handlar om det växande problemet med plast som förorenar haven, både som större skräp men också som mikroskopiskt små plastpartiklar i havet.

4548.jpg
– Det kommer från större plastprodukter som bryts ner, men också från fleecetröjor, tvålar, schampoo, raklödder och mängder av produkter som man ofta inte har en aning om att de innehåller mikroplast.

– Nu oroar sig forskare för vilka effekter det kan ha på livet i havet, säger Gunilla Fransson Bangura.

Vid invigningen på Eriksberg medverkar två forskarlag som ingår i FN-projektet Safe Planet. De har varsin 20 meter lång segelbåt, som varit med i jorden runt-kappseglingen Global Challenge.

Forskarbåtar möts
– Den amerikanska Sea Dragon har forskare från Örebro universitet och svenska Hrimfare af Ranrike forskare från Göteborgs universitet. De är med här är och berättar om sin forskning och sedan drar de iväg ut på havet för sina forskningsresor, berättar Gunilla Fransson Bangura.

– Sea Dragon seglar ner till Östersjön och Hrimfare går upp längs Bohuskusten och besöker sju hamnar under veckan. Där kan man alltså få få information direkt från forskarna om problemet med plast i havet.

Vinga är en av de nya platserna i Västerhavsveckan, som firas längs hela Bohuskusten, från Göteborg till Strömstad, bland annat i Mollösund, Ljungskile och Grebbestad.

– Vi har växt i storlek varje år, så även i år, konstaterar Gunilla Fransson Bangura, när det nu är dags för den sjätte Västerhavsveckan.

Kajaker och krabbor
Ute på Vinga kommer medlemmar i Winga vänner att guida på ön, med besök i fyren, båken och museet i Evert Taubes barndomshem. Den 4 augusti bjuder Winga vänner på guidning och entréer, men besökarna får själva boka och betala resan ut till Vinga.

I övrigt erbjuder veckan mängder av aktiviteter för både barn och vuxna, till exempel på Sjöfartsmuseet och längs kajerna och badstränder. Det handlar om allt från kajakpaddling och båtturer i Göteborgs ytterhamnar till skattjakt med piraten Enöga eller krabbfisketävlingar vid Sillvik på Hisingen.

– Krabbfiske och vanligt fiske i Sillvik ordnas av stadsdelsförvaltningen i Västra Hisingen och park- och naturförvaltningen. De har också gjort en guide till Västra Hisingens havsnära utflyktsmål som heter Västerhavsrundan och lanseras under veckan, säger Gunilla Fransson Bangura.

– Men den finns att ladda ner redan nu på vår hemsida.

Inne i Nordstan kan man under hela veckan ta kort på sig själv i undervattensmiljö, upptäcka Kosterhavets nationalpark, få veta mer om musselodling och lära sig hjärt- lungräddning av folk från Livräddningssällskapet.

I Nordstan står också Västerhavsveckans utställning om havsmiljön, som handlar om nedskräpning, utfiskning, övergödning och försurning i havet.

1AB6.jpg

Foto: Thobias Dahlin