I sommar är det västkusten och Göteborg som gäller för svenskarna. Det visar SJ:s nya resebarometer. Liseberg är den attraktion som flest vill besöka, Göteborg är den hetaste staden och västkusten i sig är det resmål som lockar allra mest.

Var femte person i SJ:s undersökning svarar att man helst reser till Göteborg när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Stockholm följt av Visby som får vardera 18 respektive 15 procent av rösterna.

Liseberg solklar vinnare

På frågan om vilket resmål eller plats i Sverige man helst vill resa till i sommar svarar majoriteten västkusten, med Gotland och Stockholms skärgård som närmast efterföljande alternativ.

Även på frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i sommar regerar Göteborg med Liseberg som solklar vinnare.

– Våra krogar med stjärna i Michelinguiden lockar många, inte minst utländska gäster, och den fina maten används ofta i marknadsföringen. Lägg till oerhört starka turistattraktioner som Liseberg och du har en del av svaret. Fast den kanske viktigaste förklaringen till att det gått så bra är att göteborgarna är fantastiska ambassadörer för sin stad. Det finns ett starkt stöd för satsningar på turism, evenemang, kultur och nöjesliv, säger en stolt Leif Nilsson, VD på Göteborg & Co

Nästan 4.000 svenskar har svarat

– Göteborg som stad och hela västkusten som resmål har en traditionellt stark position bland svenska semesterfirare. Lägg därtill Liseberg som är Nordens största nöjespark så det är ganska förståeligt att det är till västkusten som flest svenskar vill åka i sommar, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

På uppdrag av SJ ställde undersökningsföretaget Intervjupoolen AB sina frågor under våren. Totalt 3.893 svenskar i åldern 18 år och uppåt svarade på frågorna.