Göteborg och Västsverige var i fokus när årets guldbaggar delades ut på GöteborgsOperan på måndagskvällen. Filmer inspelade i Västsverige och skådespelare från Göteborg tog hem en hel del av baggarna, vilket visar att regionen är mycket viktig för svensk film.

Svenska Filminstitutets årliga filmgala, där guldbaggarna delas ut, brukar hållas i Stockholm. Men i år hade den stora filmfesten flyttat in på GöteborgsOperan för att Göteborg Film Festival firar 25-årsjubileum just nu.

Kraftcentrum för filmproduktion

– Med Filmgalan i Göteborg vill vi markera att vi befinner oss i ett kraftcentrum för filmproduktion i Sverige och Norden. Det är också en hyllning till Film i Väst, sa Svenska Filminstitutets vd Åse Kleveland.

Och det blev också seger för Film i Väst som samproducerat flera av de filmer som var nominerade och som också vann en rad priser.

”En sång för Martin” och ”Leva livet” som tog hem flera guldbaggar har gjorts av Film i Väst och är inspelade i regionen. ”Leva livet” är mest inspelad i Vänersborg och ”En sång för Martin” spelades till viss del in i Göteborg, på Konserthuset och Operan, och utefter Bohuskusten.
4D4A_2.jpg

Postumt till Seldahl

Viveka Seldahl, som avled i höstas, fick postumt en bagge för bästa kvinnliga huvudroll i ”En sång för Martin”. Det blev sonen Kalle Seldahl som tog emot priset. Vivekas sambo, Sven Wollter, fick en bagge för bästa manliga huvudroll i samma film.

”Leva livet” tog också hem bästa kvinnliga biroll, göteborskan Carina M. Johansson, och bästa manuskript, Hans Gunnarsson och Mikael Håfström. Bästa dokumentärfilm blev ”Ljudmilas röst” också den samproducerad av Film i Väst.

Fokus på Film i Väst

Det här är givetvis Film i Västs vd, Tomas Eskilsson nöjd med.

– Vi är väldigt, väldigt nöjda. Det är ett mycket gott resultat, säger han.

– Just nu känns det som om det är fokus på Film i Väst. 2001 gjorde Film i Väst 16 långfilmer vilket är rekord och det är mer än halva den svenska filmproduktionen under året. Jag tror det blir minst lika många i år säger Tomas Eskilsson.

Villkoret för att Film i Väst ska delfinansiera en film är att den spelas in i regionen. Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen.

Svensk filmindustri går bra

1A3A_2.jpg
Det går bra för svensk filmindustri just nu. 2001 var det rekordmånga biobesökare. Man måste gå 20 år tillbaka i tiden för att hitta lika höga besökssiffror.

– Biobesökarna finns i hela landet. Så jag tycker det är bra att film produceras runt om i landet, säger Marita Ulvskog, kulturminister.

Ulvskog tycker inte att för mycket film görs i Västsverige.

Det var ytterligare en göteborgsskådespelare som fick en guldbagge. Gunnel Lindblom som växte upp i Göteborg och som senast sågs i julkalendern ”Kaspar i Nudådalen” fick en hedersguldbagge.

Tonvikt på Västsverige

Det blev mycket tonvikt på Västsverige. Det skämtade också programledaren, Björn Kjellman om. Han sa att galan förlagts till Göteborg för att de flesta av de som deltog ändå kom från Trollhättan eller Skåne. De andra från Stockholm hade samåkt till Göteborg.

Operan hade rullat ut den stora röda mattan för att ta emot landets skådespelar- och filmelit. Det var feststämning och en spänd förväntan inför den direktsända filmgalan.

Operan visade upp sig

– GöteborgsOperan är en fantastisk lokal, tyckte Åse Kleveland, Filminstitutets vd.

Det är något som operans chef håller med om.

– Det är viktigt för operan att synas. Guldbaggegalan sätter huset i fokus i och med tv-sändningarna, säger Kjell Ingebretsen, chef på GöteborgsOperan.

– Det visar på att operahuset är attraktivt, att det står för bredd, säger Ingebretsen.

4B1A_2.jpg