"Är till för alla". Lördag 3 september invigs Vättlefjälls motionscentrum med öppet hus och prova–på−pass. Motionscentret vid Vättlefjälls naturreservat vänder sig till så väl vana som ovana motionärer. Hallå där, Gun Hansson, enhetschef på Idrotts – och föreningsförvaltningen, vad händer på invigningen?

Gun Hansson.

− Det blir invigningsceremoni med ordförande och andre vice ordförande för idrotts- och föreningsnämnden. Därefter är alla besökare välkomna att kika på våra lokaler. Det blir tipspromenad med chans att vinna träningskort, möjlighet att prova på gruppträningspass och olika aktiviteter som våra samarbetspartners Hälsoteket och Mötesplatser Nordost håller i.

Hur skulle du beskriva motionscentret?

− Det är en liten anläggning med gym, aktivitetssal, omklädningsrum, dusch och en samlings- och aktivitetsyta utomhus under tak. Det ligger naturskönt nära en sjö och Vättlefjälls naturreservat med promenad− och vandringstigar.

Hur kommer det sig att Göteborg fått en ny motionscentral i Vättlefjäll?

− Vi fick i uppdrag av idrotts- och föreningsnämnden att ta reda på hur vi kan förbättra människors hälsa och fysik i områden med stora socioekonomiska utmaningar. Motionsanläggningen är ett resultat av det arbetet.

På vilket sätt märks det?

− Vättlefjälls motionscenter har en låg tröskel för den som funderar på att börja träna. Gruppträningspassen är anpassade för att alla ska kunna vara med. Även om du börjar på noll ska du kunna delta. Träningsmaskinerna på vårt gym är enkla och utformade för att ställa in sig för personen som använder dem.

– Vi kommer ha även jobba ihop med olika samarbetspartners för att nå dem som kanske inte tränar annars. Hos oss får de stöd och hjälp att komma i gång.

Vad är dina förhoppningar för det nya motionscentret?

− Att det ska inspirera fler att börja träna, men också att boende i området känner att de fått ett egen motionscenter. Vättlefjälls motionscenter är till för alla.

Foto: Idrotts- och föreningsförvaltningen