Om man besöker Vättlefjäll kan ett besök i Vättlestugan löna sej. Och visst kan en glass kännas svalkande i sommarvärmen. Att nynna på sången "Vi går över daggstänkta berg, fallera" behöver inte heller vara fel - Vättlefjäll betyder nämligen "det våta fjället".

Det är mycket som tar sin början vid Vättlestugan. Inte minst motionsrundor. Men också den kanot- och friluftsintresserade har sin givna startpunkt här.

– En riktigt solig dag kan kanske ett femtiotal besökare räknas in, berättar Conny Karlsson som jobbar på Vättlestugans kanotpool.

– Även om vi har cirka 35 kanoter, så kan hela dygnet utnyttjas maximalt. Och det gör det ofta under värmeböljor!

77D2.jpg
Vättlestugan har funnits sedan skiftet sjuttiotal och åttiotal. Och ungefär samtidigt föddes naturreservatet Vättlefjäll. Och riktigt hur många tiotusentals besökare som sökt sig till detta trolska skogsområde är det säkert ingen som riktigt vet.

Utseendet på fjället har varierat oerhört mycket genom åren. I slutet av 1800-talet höll bönderna tusentals får och getter, vilket medförde att bergen var kala. Ett kargt skogs- och hedlandslandskap dominerar bilden än idag.

Också denna sommar – 2008 – blommar det i skogen och det ser ut som vanligt. Vattennivån ligger kanske ett par decimeter under normalt, antagligen beroende på de torra veckorna i tillväxtperioden maj-juni.

Men som överallt i Götaland är det dåligt med blåbär. Och det kan handla om att förra sommarens kalla och våta tillväxtperiod ger tydliga negativa spår i år. Även hallonbuskarna råkade på vissa ställen ut för samma fenomen. Men nu väntar vi på lingonen – skogens röda guld…

Tillsynen av naturreservat Vättlefjäll sker via Västkuststiftelsen. Och som planeringsledaren vid Gunnareds stadsdelsförvaltning, Anders Karlsson påpekar är vattenkvalitén god.

7AF4.jpg
– Vid Gäddevattnet är det nog drickbart, konstaterar han. Men tyvärr har vi problem med rödlistning av Surtesjön sedan ett antal år.

Efter en kombinerad cykeltur och rundvandring på de i dubbel mening utmärkta promenadstigarna träffar jag Semet – en fiskeentusiast vid Skyrsjön. Han metar med deg och har i sumpen dussintalet mörtar.

– Finns det något mer rofyllt än att stå i kvällssolen en stilla sommarkväll och speja in flötet, frågar han retoriskt.

6D04_2.jpg

Handikappanpassat och bra, så lyder betyget från dessa kanotister som övernattat vid Gäddevattnet.