Nu rullar den igång, 30-årsjubilerande Göteborg Film Festival, med stjärnor som Milos Forman bland de 1.800 inbjudna gästerna. Men festivalens verkliga hjältar är de 300 volontärerna, som ställer upp och jobbar ideellt. "De är nyckeln till framgången", tror Göteborgs kulturchef Kennet Johansson.

– Göteborgs filmfestival bygger på massor av ideell kraft och engagemang, det finns en styrka i det sättet att arbeta som jag tror är unikt, säger Kennet Johansson.

”Många tar semester för att jobba ideellt”

I år är de alltså cirka 300, men sammanlagt under de 30 åren handlar det om tusentals filmintresserade frivilliga som offrat tid och kraft för att filmfestivalen ska bli verklighet.

– Jag tycker det är fantastiskt att det är så många frivilliga involverade Jag känner själv många som tar semester för att kunna jobba ideellt under festivalveckan, säger Kennet Johansson.

Han konstaterar att det numera finns många filmfestivaler runt om i landet, med Göteborg som föregångare och förebild.

– Att Göteborgs filmfestival har kunnat hålla på i 30 år med ett arbete som bygger på ideell kraft tror jag är nyckeln till framgången. Plus förstås att man här kan se en massa ”smala” filmer av hög kvalitet, som man inte kommer åt annars, säger Kennet Johansson.

Får 2,5 miljoner från kulturnämnden

Filmfestivalen är idag självförsörjande till 65 procent, men är fortfarande beroende av stora bidragsgivare som Svenska Filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

Göteborgs kulturnämnd höjde sitt bidrag förra året med en halv miljon till 2,5 miljoner kronor, något som Kennet Johansson inte har svårt att motivera.

– Filmfestivalen är vid sidan av Bok- och biblioteksmässan ett av stadens evenemang som verkligen ger stor lyskraft långt utanför Göteborgs och Sveriges gränser, säger han.

Så även om en av årets filmer råkar heta ”Hata Göteborg!”, råder mycket goda relationer mellan festivalens organisation och Göteborgs Stad.

– Vi drar 115.000 besökare och genererar tusentals hotellnätter. Vi fyller hotellen Riverton, Elite Plaza och Elite Park under de här tio dagarna. Så det är viktiga dagar för hela stan – och det är vi glada för att kommunen är överens med oss om, säger Åsa Larsson, vd för filmfestivalen.

Bergman-pris delas ut för första gången

Under de tio festivaldagarna visas 450 lång, kort- och dokumentärfilmer från 65 länder vid 700 visningar. Fredagens öppningsfilm är Klaus Härös ”Den nya människan” om tvångssteriliseringarna i Sverige på 40-talet, med Maria Lundqvist i en av huvudrollerna.

I år utdelas också för första gången The Ingmar Bergman International Debut Award. Priset – en kalksten från regissör Bergmans egen strand på Fårö – delas ut av en internationell jury till en av fem nominerade filmer, skapade av debutanter.