"En ära att få vara med på ett så stort mästerskap". Deltagarna är från den dagliga verksamheten Idrottsplatsen, inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad. De träffas i volontärcenter i Scandinavium inför ett nytt arbetspass som volontärer under handbolls-VM i Göteborg.

Volontären Fredrik Jeppsson hjälper till att leverera förnödenheter i VM-arenan. Bild: Magnus Fredriksson

Trots ett ruskigt göteborgsväder är stämningen på topp. Deltagarna har funktionsnedsättningar som gör det svårt för dem att utöva ett vanligt arbete.

Istället har de insatser som ska vara så likt ett arbete som möjligt och anpassat efter vars och ens intressen och behov. Gemensamt för alla är det stora intresset för idrott som de delar med verksamhetens stödpedagog och sex stödassistenter.

Nervöst men roligt

Gruppens deltagare är volontärer under handbolls-VM och hjälper till med olika uppgifter inom service och träning.

– Första dagarna var jag väldigt nervös över att komma hit till VM-arenan och hade huvudvärk hela tiden, berättar en av deltagarna. Då var allting nytt, men nu vet jag vad vi ska göra och det är jätteroligt!

Han får medhåll av arbetskamraten bredvid som tycker det är en ära att få vara med på ett så stort mästerskap som VM och för att han får många bra erfarenheter av uppdraget.

Bidrar till ett lyckat VM

Louise Idebäck från Handbollsförbundet Väst, är ansvarig för totalt 230 volontärer från olika håll i göteborgsområdet som deltar vid handbolls-VM i Göteborg.

– Alla volontärer bidrar till att det blir ett lyckat mästerskap. Det här gänget från daglig verksamhet sprider ju sådan glädje omkring sig och bidrar till att skapa en god stämning, säger Louise Idebäck med ett leende på läpparna.

Laddar för att hugga i

Klockan är 10 och gänget fikar i volontärcenter i väntan på dagens uppgifter. De delar generöst med sig av sina personliga idrottsprestationer till övriga i lokalen och visar bilder i sina mobiler. Om en stund ska de hjälpa till efter svenska landslagets träning inför kvällens match mot Ungern. När gänget sedan går ut i korridoren möter de plötsligt de svenska landslagsspelarna som vinkar glatt och önskar dem ”God morgon” – en bra start på arbetsdagen!

Många viktiga arbetsuppgifter

Volontärerna städar handbollsplanens golv rent från klister. Bild: Carina Wetterlind

När landslaget avslutar sin träning är det dags att städa av golvet från klister och desinficera spelarnas stolar. Volontärerna håller också koll på träningshallar och omklädningsrum och hjälper till att leverera dryck och övriga förnödenheter till olika platser i arenan.

Glädje och delaktighet

Anders Tordenvik och Magnus Fredriksson är två av verksamhetens medarbetare på plats i Scandinavium för att stötta volontärerna med deras uppgifter.

– Våra deltagare har kapacitet att hjälpa till som volontärer och vill vara delaktiga, säger Magnus Fredriksson. De tycker det är roligt att få vara med på arrangemang och events och känna att de har en viktig funktion att fylla.

Ett brinnande idrottsintresse

Förutom volontäruppdrag av det här slaget, samarbetar verksamheten Idrottsplatsen med olika idrottsaktörer för att få tillgång till idrottshallar och gym.

– I gengäld städar vi och pysslar om lokalerna, berättar Magnus och Anders. Vi utövar en sport i taget i femveckorsblock till exempel innebandy, fotboll och handboll. Vissa dagar är vi utomhus och promenerar eller löptränar och vissa dagar är vi på ett gym.
Många av deltagarna utövar flera idrotter på sin fritid och några av dem till och med på landslagsnivå och har tagit flera VM-medaljer. Deltagarna är med andra ord ett gäng idrottsutövare utöver det vanliga.

Volontärerna på läktaren väntar på att svenska landslaget ska avsluta sin träning inför matchen mot Ungern. Bild: Carina Wetterlind