Ska stärka unga vuxna. Iter är en volontärverksamhet inom Göteborgs Stad för unga som känner att de inte kommer vidare i livet. Målet är att bryta mönster och bygga självförtroende i syfte att den unga ska komma ut i sysselsättning. Under pandemin har volontärresorna till utlandet inte gått att genomföra, men snart åker en deltagare till Island.

Volontärer på en ekogård lär sig om odling, kultur och landsbygd.Volontärer på en ekogård lär sig om odling, kultur och landsbygd.

Sedan 2011 har Iter skickat över 200 unga volontärer utomlands i Europa eller inom Sverige. Verksamheten är en permanent verksamhet inom Göteborgs Stad och hör till socialförvaltningen Centrum. Iter delfinansieras av EU-medel och verksamheten samarbetar med olika organisationer i EU och kommissionen.

På Iters kontor på Norra Hamngatan är samtliga tre medarbetare nya sedan i år. Eva-Lena Julin Rydbo är koordinator och Evelina Ahnlund Bäckman och Karin Olovson är socionomer.

– Även under den tid då vi inte kunnat skicka iväg volontärer har våra socionomer träffat och stöttat deltagare på andra sätt, säger Eva-Lena Julin Rydbo.

Gör deltagarna startklara

Det kan delvis handla om att göra en deltagare, som gärna vill ut i Europa, startklar. Ibland behöver det heller inte bli en resa inblandad, utan det hjälper att bara lotsa personen rätt.

– I samband med att en person skrivs in på Iter gör vi en omfattande kartläggning av personens liv. Iter-metoden innebär att man inte bara skickar iväg någon på en volontärresa och sedan släpper personen. Det handlar om förberedande samtal, nätverksmöten, uppföljningar och hjälp med att koppla in andra professionella kompetenser, säger Evelina Ahnlund Bäckman.

Vänder för många

Det är unga mellan 18 och 29 år som har möjlighet att vända sig till Iter. Verksamheten riktar sig till den som varken studerar eller jobbar och känner att man fastnat i livet. Genom volontärresan – som kan vara mellan två veckor och två månader – och insatserna före och efter vänder det för många.

– Vi har många berättelser från deltagare som berättar om att det stärker självförtroende och självkänsla. Genom att delta bryter man olika mönster. Den känslan som finns när man kommer hem är också viktig att ta vara på. Det ska vara en motivation in i sysselsättning, förklarar Karin Olovson.

Volontärer på Island plockar skräp och sköter vandringsleder i samband med en miljökurs.

Redan före resan görs därför en plan för vad som ska hända efter resan. Det kan till och med vara så att man ansökt till studier innan man åker iväg. Evelina Ahnlund Bäckman lyfter fram hur många värdefulla delar det finns i att resa iväg på en volontärresa.

– Det som är så fint är att det ger gemenskap med unga vuxna från hela Europa. Dessutom får man göra något meningsfullt för andra och man får uppleva en ny kultur. För många kan det vara den första utlandsresan någonsin. Det får människor att växa, säger hon.

Fyller tio år

I november åker en av deltagarna iväg på årets första volontärresa utomlands. Det handlar om två veckor på Island där deltagaren ska lära sig mer om fotografering och miljö- och klimatfrågor. I år fyller Iter tio år. Men trots att verksamheten har så många år på nacken tror Eva-Lena Julin Rydbo att andra verksamheter, både inom Göteborgs Stad och utanför, kan behöva påminnas om att verksamheten finns.

– Det är bara att höra av sig till oss så berättar vi mer. Det gäller om man även som ung är nyfiken på oss. Det går att kontakta oss både på telefon och mejl. Den unga får komma på ett informationsbesök där vi berättar mer om Iter. Sedan behöver man inte bestämma sig direkt om det är något som lockar – man kan gå hem och fundera, säger hon.

Den som reser iväg som volontär får resan, boende och mat betald, samt lite fickpengar.