Josefine från Sandviken är årets maskot. 450 volontärer jobbar under Volvo Ocean Race. Många är göteborgare, men flera reser från andra delar av landet eller andra länder. En av dem är Josefine Hagström från Sandviken. Hon ska jobba som evenemangets maskot från morgon till sen kväll alla dagar.

Under nio dagar kommer Josefine Hagström att dra på sig den tjocka fågel-dräkten och underhålla besökare under Volvo Ocean Race.

Josefine är rutinerad
– Förra gången tävlingen var i Göteborg – för tre år sedan – var jag gruppchef men fick hoppa in som maskot. Jag fastnade för det och tyckte det var jätteroligt att springa runt och leka. I år var min önskan att få vara maskot, säger Josefine som rest till Göteborg med tåg och bor på vandrarhem under de nio dagar hon är här.

Josefine är en rutinerad volontär. Innebandy-VM, Peace and Love och Ishockey-VM är bara några av de evenemang hon arbetat på.

– Man träffar så mycket folk och får vänner för livet. Vi är flera som känner varandra som brukar jobba även på andra evenemang.

120 volontärer på vattnet
Elisabeth Karlberg från Göteborg har också fastnat för volontär-arbetet. Under Volvo Ocean Race ska hon jobba i informationsteamet.

– Det spelar egentligen ingen roll vilket evenemang det är. Jag har varit med på Euroskills, America’s cup, Ryttar-EM med mera. Det är alltid jättekul och man får en ny vänkrets. Senare i sommar ska jag vara volontär på Gothia cup, säger hon.

6D98.jpg
Mikaela Johansson, Göteborg & Co, är volontäransvarig. Hon berättar att det arbetar sammanlagt 450 volontärer under de dagar som Volvo Ocean Race pågår. 120 av dem kommer att befinna sig på vattnet och jobba med säkerhet, sjukvård och media.

Morgonmöte varje dag
– De är rekryterade av GKSS, Göteborgs Kungliga Segelsällskap. Övriga volontärer har Göteborg & co rekryterat.

Det handlar om trafikvärdar, informationspersonal, scenassistenter med flera. Alla är klädda i orange tröja eller orange jacka med texten ”Port crew” på ryggen, och utgår från volontärcenter inne på området. Här håller Mikaela Johansson en morgonbrief för volontärerna varje dag under tävlingen.

– Det märks i ansökningarna att många vill befinna sig nära själva tävlingen och båtarna, men att jobba som områdesvärd och visa besökare rätt är minst lika värdefullt, säger Mikaela Johansson.

Flera engelskspråkiga volontärer
För att få vara volontär under Volvo Ocean Race behöver man vara 18 år. Att kunna språk är en fördel.

– På vissa ställen är det nödvändigt att prata svenska men på andra är det kanske i stället ett måste att kunna engelska. Vi har många engelskspråkiga, bland annat studenter från Chalmers och anställda på Volvo. Det har även rest volontärer hit från utlandet, säger Mikaela Johansson.

Volvo Ocean Race pågår i Göteborg 14 till 21 juni. Det är världens främsta jorden runt-segling och Göteborg är det sista stoppet innan mål.

72D6.jpg

Elisabeth Karlberg och Inger Svanevik lärde känna varandra när de var volontärer på Volvo Ocean Race för tre år sedan. Om några veckor ska båda vara volontärer på Gothia cup. Foto: Kajsa Sandin