Presenterar ny modell för normkritik. Snart vajar regnbågsflaggor över hela staden. Det är dags för West Pride den 7–11 juni och Göteborgs Stad är en stolt deltagare. I år presenteras en ny modell för normkritiskt arbete och den första hbtq-planen möter allmänheten.

Ända sedan starten av West Pride för elva år sedan har Göteborgs Stad deltagit i festivalen. I vanlig ordning inleds den med flagghissningsceremoni och följs av fem dagar med fest, samtal, seminarier, kultur och parad.

21F8.jpg
─ Flagghissningsceremonin är en viktig och fin tradition där staden tar ställning för mänskliga rättigheter och mångfald. Vid regnsbågsparaden enas vi bakom parollen ”Göteborg – en stad för alla”, säger Anna-Carin Jansson som samordnar hbtq-frågor på stadsledningskontoret.

Under hela festivalen kommer Göteborgs Stad finnas på plats med två tält i Regnbågsparken. I det ena samlas 20-talet olika verksamheter som svarar på frågor, tar emot förslag och synpunkter. I det andra tältet finns stadens och regionens ungdomsmottagningar.

─ Vi har märkt många unga passar på att gå dit under festivalen. Kanske har man frågor om sin egna sexuella läggning och med ungdomsmottagningen på plats är det lättare att titta förbi.

Politiker ställs till svars
I årets program har ett seminarium fått lite extra uppmärksamhet. Göteborgs Stad ska presentera en modell för hur man kan arbeta systematiskt med normmedvetenhet i olika verksamheter.

Stadens hbtq-råd bjuder även in till en öppen hearing där ansvariga politiker och chefer får svara på hur en nytagen hbtq-plan ska tas om hand.

─ Då har vem som helst möjlighet att ställa frågor om hur planen ska bli handling. En öppen hearing är ett sätt att praktisera demokrati.

Europride till Sverige nästa år
Årets West Pride blir en uppladdning inför nästa år då Göteborg tillsammans med Stockholm kommer att vara värdstäder för Europride. Men Göteborgs Stads arbete med hbtg-frågor handlar inte bara om West Pride.

─ Under fem dagar är det färgglatt och festligt men vi har i uppdrag att erbjuda likvärdig service 365 dagar per år. Vare sig du besöker en förskola eller bor på ett äldreboende ska du få ett likvärdigt bemötande. West Pride är en vitaminspruta för att säkerställa att vi når det målet under hela året, säger Anna-Carin Jansson.