Skräck för de modiga. Zombies har tagit över Liseberg, i alla fall för den som vågar sig över till den smittade zonen. I resten av parken är det mer mysläskigt, med pumpor, stämningsfull musik, ljusinstallationer och stora godistorn. Ikväll öppnar Halloween på Liseberg, med en storsatsning på innehållet efter fjolårets publiksuccé.

398C.jpg
Vårt Göteborg är inbjudna en småregning höstdag strax före klockan sex och i skymningsljuset skapar den lagom ruskiga musiken fin stämning bland de drygt 20 000 pumporna, omkringblåsta halmbalar, läskiga fågelskrämmor och spökinstallationer.

Bra att hålla någon i handen
I själva huvuddelen av parken är ramberättelsen att en höststorm slängt omkring cyklar, marknadskärror och färska grönsaker, vilket ger en fin halloweenkänsla utan att skrämma de yngre besökarna alltför mycket. För barnen finns också gott om stora godisinstallationer samt snälla häxor och kaniner i stället för zombies.

Annat är det på andra sidan vattnet. När du går över bron till Distrikt Z möts du av barrikader för att hålla zombierna borta, något som inte lyckats. Hit kan alla gå, men för den lättskrämde är det bra att hålla någon i handen.

747A_3.jpg
Det är lätt att glömma bort att spökena och zombierna är skådespelare som inte får röra dig – men de får gå riktigt, riktigt nära. Ju längre in man kommer, desto otäckare blir det.

Utanför årets nyhet, skräckhuset Zombie, finns professionellt sminkade zombies som plötsligt står precis intill dig i mörkret. Eller hoppar fram bakom de kraschade bilarna eller hänger ut med greppande händer genom krossade fönster. Det gäller att se sig för om man inte vill bli nästa offer.

The Experiment för de riktigt orädda…
Inne i Skräckhuset Zombie blir det värre. Ett helt vanligt Lisebergskontor har drabbats av zombieattacken och ju längre in man kommer desto blodigare blir det. Zombierna rör sig överallt i mörkret och helt plötsligt andas någon dig i nacken eller hoppar fram bakom en tillsynes låst dörr.

2E0.jpgDe krälar runt benen, gömmer sig i takhöjd, kommer med explosiv fart eller otäckt långsamt. Och runtomkring ekar skriken från de övriga besökarna.

För den riktigt modige finns även The Experiment, som har utökats rejält jämfört med i fjol. Den beskrivs som riktigt våldsam och blodig och passar bara de riktigt orädda. Dit hör inte undertecknad, som utan att skämmas väljer att avstå. Men några förväntansfulla ger sig in för att se den galna vetenskapskvinnan Doktor Volts blodiga experiment på diverse mänskliga kroppsdelar.

Det är bara andra året för Halloween på Liseberg, men satsningen är här för att stanna.

Öppet i 13 dagar
– Förra året visste vi inte vad vi skulle förvänta oss, men efter nio intensiva dagar hade vi haft 200 000 besökare, vilket var dubbelt så många som vi hade räknat med. Gästmässigt var det en succé, men vi hade helt klart underdimensionerat, säger Lisebergs vd Andreas Andersen

56A0.jpg
– Så i år har vi gjort halloweenparken större, både till ytan och till utbudet. Det här går inte att uppleva någon annanstans än i Sverige och bidrar till att göra Göteborg till ett efterlängtat resmål inte bara sommar och jul, utan också under höstlovet, fortsätter han.

Även årets öppettider är utökade till 13 dagar, vilket inbegriper hela höstlovet.

– Den stora upplevelsen är häftig, lite läskig och med glada upplevelser för våra mindre gäster. Sedan väljer du själv om du vill bli skrämd. Allt är ju påhittat, men det kan vara riktigt otäckt. Och zombierna har tuggat lite på våra anställda, så jag rekommenderar att ni håller er i ljuset om ni vill överleva, säger konceptutvecklare Lotta Carlsbogård.

2CE0.jpg

39B0.jpg