Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2015-11-26]

Kunskapshus ny satsning mot våldsbejakande extremism

Zan Jankovski är en av Göteborgs Stads två samordnare mot våldsbejakande extre- mism.

Göteborg en av fyra pilotkommuner. Tillsammans med tre andra kommuner i landet ska Göteborg ingå i en ny satsning mot våldsbejakande extremism. Så kallade kunskapshus mot våldsbejakande extremism ska förutom i Göteborg öppnas i Borlänge, Stockholm och Örebro.

En viktig del i arbetet kommer vara att skapa lokala expertteam med sakkunniga från polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård. De som arbetar i kunskapshusen ska bland annat också samordna kommunens förebyggande resurser för att ge stöd till anhöriga och avhoppare och ta emot samtal från den nationella stödtelefonen och slussa dem vidare inom Göteborgs Stad.

Satsningen på kunskapshus presenterades på torsdagen av Mona Sahlin (S), nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Tanken är att bygga på befintliga strukturer inom exempelvis skola och socialtjänst. Huruvida det blir nya fysiska byggnader eller inte, är upp till varje kommun att bestämma.

”Blir en bra förstärkning av det vi redan byggt upp”
I mars 2015 tog social resursnämnd beslut om en strategi med tio områden som beskriver arbetet för stadens två samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Arbetet med kunskapshus blir en bra förstärkning av det vi redan byggt upp under hösten i Göteborg, säger Zan Jankovsi, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborgs Stad. Nu kommer vi kunna knyta till oss ytterligare specialistkompetens, det kan till exempel vara teologisk kompetens eller personer som arbetar inom vården.

Senast i februari 2016 ska de fyra pilotkommunerna lämna förslag till den nationella samordnaren på hur arbetet med kunskapshusen ska utformas mer i detalj, i respektive kommun.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling