Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2002-01-29]

Lågprisflyget expanderar i Göteborg

Flygbolag med så kallade lågprislinjer har ökat kraftigt i Göteborg sedan terrorattentaten i USA i höstas. Senaste tillskottet presenterades på tisdagen. Goodjet öppnar en linje från Landvetter till Paris och Nice i april.

– Det har blivit en tydlig förändring efter den 11 september, säger Marielle Korend, informationschef för Luftfartsverket på Landvetter flygplats.

Allt fler nya lågprisbolag etablerar sig i Göteborg. Det senaste i raden är Goodjet AB som dagligen ska flyga till Paris och Nice. Enligt bolaget ska en biljett kosta mellan 400 och 1 475 kronor enkel resa. Linjerna startar den 25 april.

Mindre service

För att hålla så här låga priser ingår till exempel ingen mat i biljettpriset och biljetterna säljs i första hand på Internet, utan dyra kontors- och personalkostnader.

Enligt Reidar Svedahl, vd för Goodjet Sweden AB, så har den kraftiga lågkonjunkturen inom de stora etablerade flygbolagen varit bra för lågprisbolagen.

– Självklart har de stora flygbolagens nerdragningar den senaste tiden gjort att det blivit lättare och billigare att hitta flygplan och till en viss del även bra personal, vilket underlättat vår etablering, säger Reidar Svedahl.

Terrorattentaten avgörande

Det var efter de våldsamma terrordåden i USA den 11 september förra året som många flygbolag fick problem då passagerarna svek. Ett exempel är British Airways som i oktober slutade flyga på Landvetter. Då hade bolaget haft linjer till Göteborg sedan 1948.

– Andra vädrar morgonluft och ser sina möjligheter när etablerade flygbolag drar in linjer, säger Marielle Korend på Landvetter flygplats.

Fler lågprisbolag

Goodjet är inte ensamma om att etablera sig som lågprisbolag i Göteborg. Ryan Air finns redan på Säve flygplats och flyger till London. När belgiska Sabema gick i konkurs i höstas las linjen Göteborg – Bryssel ner. Den har nu tagits över av Virgin Express sedan några månader.

Sterling startar två nya lågprislinjer från Landvetter till Alicante respektive Malaga i Spanien i månadsskiftet februari – mars.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling