Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2017-01-12]

Låna borrmaskinen på biblioteket

På Biskopsgårdens bibliotek finns det möjlighet att låna sällskapsspel.

Spara pengar och plats med Dela mera. Låna istället för att köpa och fylla ditt hem med saker som du använder sällan. Det är grundtanken med projektet Dela mera. En satsning som går ut på att erbjuda verktyg, sällskapsspel, köksredskap och annat till utlåning från några av stadens bibliotek och kulturhus.

– Många bor i dag trångt, har inte råd med dyra verktyg och tycker också att det är bra om vår konsumtion minskar. Därför vill vi testa ett koncept där man kan låna verktyg, köksmaskiner, sällskapsspel eller annat från våra bibliotek och kulturhus, berättar Anna Hjort, projektledare för Dela mera.

Dela mera-konceptet drog igång under 2016 och kommer att starta ordentligt under 2017. Redan nu har Kulturhuset Kåken och Biskopsgårdens bibliotek påbörjat utlåning av sällskapsspel och under 2017 kommer ytterligare sex verksamheter inom staden ansluta sig till satsningen.

– Biblioteken har varit väldigt positiva och det är de som kommer att vara ansvariga för såväl utlåning som vilka prylar som erbjuds. De har fått möjlighet att köpa in saker för utlåning som kommer att fungera i just deras verksamheter, säger Anna Hjort.

Utöka en fungerande delningsekonomi
Enligt Kulturhuset Kåken är det redan stor efterfrågan på de sällskapsspel som de har till utlåning. Anna konstaterar att ett bredare utbud kan locka nya grupper av människor till en verksamhet som ju redan är en stor delningsekonomi genom utlån av film, litteratur och tv-spel.

– Bredvid hyllan med saker kan man visa upp inspirationsböcker som är kopplade till de saker man kan låna. Det kan ju öka intresset för litteratur, säger Anna.

Under projektets gång kommer man att utvärdera vilka saker som passar för utlåning, fortsätta undersöka om det är möjligt att koppla utlåningen till de vanliga lånekorten och fundera vidare på vilken typ av instruktioner som behövs till olika redskap och verktyg.

– Vi kommer säkert att stöta på olika utmaningar längs vägen, men det får vi ta allteftersom.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling