Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2009-11-20]

Landets första Livstilshus har öppnat på Styrsö

Efter år av förberedelser har landets första Livsstilshus för killar som vill bryta med gängkriminaliteten öppnat på Styrsö. Den första gästen har just flyttat in – nu börjar kampen tillbaka mot ett värdigt liv.

KRIS (Kriminellas revansch i samhället) hade genom sina lokala företrädare länge funderat på ett Livsstilshus när de närmade sig Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.

Plats för åtta killar

– Vi har stöttat dem i starten och hjälpt dem att hitta kontakter. Bland annat fick de tag på huset på Styrsö genom fastighetskontoret, säger Helena Lans som är planeringsledare på Kunskapscentrum.

Ett före detta gruppboende har under de senaste månaderna byggts om och anpassats för sin nya verksamhet – ett boende för upp till åtta unga män mellan 18-25 som anses redo och motiverade att på allvar förändra sina liv.

Liknande hus på gång i Uppsala

På Styrsö är dörrarna öppna. De som får en plats kommer frivilligt och ska ha avtjänat sitt straff. Med påverkan, motivation och pedagogik hämtad från tolvstegsmodellen är målet att lotsa killarna ut i vardagslivet.

– Det finns inget liknande tidigare, så det är många som är intresserade av att se hur det går. Jag vet att ytterligare ett liknande hus redan är på gång i Uppsala, säger Helena Lans.

Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet har också bidragit till att förankra verksamheten på Styrsö.

Social kontroll kan vara en fördel

– Många var först väldigt skeptiska men sedan har det gått väldigt bra. Den sociala kontrollen på en skärgårdsö kan ju faktisk vara en fördel i sammanhanget.

Satsningen blev verklighet genom pengar från Allmänna arvsfonden. Även Sociala resursförvaltningen har skjutit till medel. I övrigt betalas driften genom bidrag från stadsdelarna.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling