Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2018-11-23]

Lätt bli vilseledd under Black friday

Foto: Nopparat Jaikla/Mostphotos

Konsument Göteborg har granskat. Konsument Göteborg ville ta reda på om du kan lita på att du fyndar under Black Friday. De har därför granskat priserna hos flera nätbutiker över tid. ”Du kan absolut göra fynd på Black Friday, men det är också ganska lätt att bli vilseledd”, säger Louise Ek, konsumentrådgivare på Göteborgs Stad.

Med start 5 september valde Konsument Göteborg ut ett antal varor i kategorin skor, hörlurar och tv-apparater för att följa prisutvecklingen på dessa under elva veckor. 23 november på Black Friday avslutades undersökningen.

Louise Ek.

– Vi har haft kollat priserna på alla varor nästan varje vecka och tätare nu under veckan förre Black Friday, säger Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Nedsatta hörlurar
Många av de varor Konsument Göteborg valde ut till sin undersökning blev aldrig nedsatta på Black Friday. I stället var till exempel en av tv-apparaterna flera tusen kronor billigare i oktober jämfört med 23 november.

– Men vi såg också att det går att göra klipp. En hörlursmodell var rejält nedsatt i pris under Black Friday. Från 899 kronor vid start, till 749 kronor dagen före Black Friday och 499 kronor på själva dagen.

En annan sak undersökningen visade var att flera skor hade samma nedsatta pris under hela perioden.

– Då är det ju ett ordinarie pris och inte ett rea-pris, säger Louise Ek.

För att anses vara ett rea-pris ska rean pågå under en begränsad period. Enligt Marknadsdomstolen är det inte mer än några veckor.

– Vi hör ofta folk som säger att de tycker det är rea hela tiden. De flesta av företagen vi kollat på i den här undersökningen har dock skött sig exemplariskt, säger Louise Ek.

”Jämför priser”
Men det kan ändå vara svårt som konsument att veta vad prisskillnaden egentligen är.

– Det vi kan se är att det på Black Friday inte har funnits något uppgivet ordinarie pris på vissa av hörlurarna till exempel.

Vad blir ert viktigaste råd efter den här undersökningen?
– Det blir att tänka till en extra gång och titta på det faktiska priset. Har man lite tid, titta då gärna på jämförelsesajter där det ofta går att få en prishistorik. Fråga dig om varan verkligen är nedsatt i dag och tänk till en extra gång på om man verkligen behöver det man tänker köpa.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling