En judisk flicka räddas från nazisternas koncentrationsläger Theresienstadt och hamnar på Brännö utanför Göteborg. Det är ett av ödena i musikföreställningen Café Terezin, som spelas på Konserthuset i veckan.

– Vi vill nå alla elever i nian och gymnasieskolan som läser om Förintelsen och Andra världskriget. Det är femte året i rad som vi erbjuder föreställningen, säger Inger Ericsson, producent på Konserthuset.

Kompositörerna var själva fångar

Fyra föreställningar på Stenhammarsalen är nu slutsålda, vilket betyder att 1.200 skolelever får se Café Terezin.

Levande Historia i Göteborg har varit med och marknadsfört konserten, som innehåller musik av kompositörer som själva var fångar i Theresienstadt (Terezin i nuvarande Tjeckien), bland andra Pavel Haas, Hans Krása och Viktor Ullman.

”Gripande scenisk konsert”

Stina Hedberg har regisserat och bearbetat texter från Annica Thors barnböcker om Steffi Steiner. Tolv år gammal räddas hon till Sverige som fosterbarn innan kriget bryter ut, medan hennes föräldrar grips av nazisterna och skickas till Theresienstadt.

– Det är en mycket gripande scenisk konsert, där man bland annat får följa brevväxlingen mellan Steffi och hennes föräldrar, berättar Inger Ericsson.

Steffi är en uppdiktad figur, men den andra rösten i Café Terezin tillhör Alfred Kantor, en autentisk person som kom till Theresienstadt som 18-åring och blev kvar i två år innan han deporterades till Auschwitz. Han överlevde det beryktade förintelselägret och skrev sedan – och tecknade – sin berättelse om livet i lägret.

Sen kvällsföreställning för allmänheten

Café Terezin framförs av Gestaltensemblen, som består av Wiveca Rydén Mårtensson och Sylvia Würtz, violin, Elsbeth Bergh, viola, Charlottte Edin, violoncell samt Sara Sjödal-Callersten, piano.

Föreställningen ges även på kvällstid för allmänheten på torsdag och fredag, som en late night concert efter Symfonikernas ordinarie program.