Torslanda stadsdelsnämnd bjuder 1.400 elever på bio.Syftet är att visningen av den guldbaggebelönade filmen Ninas resa ska stärka ungdomarnas värdegrund.

Filmen Ninas resa handlar om regissören Lena Einhorns mamma Nina, och om hur hon som judinna överlevde den nazistiska ockupationen av Polen, först i Warszawas judiska getto, sedan som gömd hos icke-judiska polacker.

Ska stärka eleverna att våga ta ställning

Under två veckor efter påsklovet kommer alla elever i årskurs 6-9 i Torslanda att få se filmen.

– Vi hoppas att det ska stärka eleverna så att de vågar ta ställning för en medmänsklig värdegrund, säger stadsdelschefen Sven Höper.

Filmvisningen blir en del i arbetet med att förebygga främlingsfientlighet och skapa förståelse bland ungdomarna i stadsdelen.

– De här frågorna har ju varit på tapeten i Torslanda en längre tid, och vi har de facto haft problem, även om många av de ungdomar som ställt till bråk här har kommit utifrån, säger Sven Höper.

”Får inte bli en engångsgrej”

Filmen kommer även att visas kvällstid, mot betalning, för föräldrar och andra intresserade.

– Det är viktig att alla bidrar för att få bukt med sådana här saker, att man för diskussionen vid frukostbordet, på middagen med vänner, på jobbet. Den här filmvisningen får inte bli en engångsgrej, för man får aldrig ge upp arbetet mot främlingsfientlighet, säger Sven Höper.

Beslutet att visa filmen gratis för skolelever fattades med politisk enhällighet i Torslanda stadsdelsnämnd. Biobesöken beräknas kosta drygt 60.000 kronor och finansieras genom det egna kapitalet.