Internationell minnesdag 23 augusti. För andra året i rad uppmärksammar Göteborgs Stad minnesdagen Black ribbon day. På Stadsbibliotekets trappscen blir det bland annat ljuständning och visning av dokumentärfilmen Flykten från Östtyskland.

Black ribbon day är en internationell minnesdag för att hedra offren för stalinism, nazism och andra totalitära regimer. Datumet 23 augusti som minnesdag och namnet Black ribbon day, härstammar från demonstrationer som hölls i västvärlden på 1980-talet.

Just i år är det 30 år sedan Berlinmurens fall och det blir också temat när Göteborgs Stad uppmärksammar minnesdagen på Stadsbiblioteket 17–18.30 fredag 23 augusti.

– Vi visar en kort dokumentär som myndigheten Forum för levande historia har producerat. Den handlar om en man som lyckades fly från DDR och sedan hamnade i Sverige, säger Ann Hanbert, planeringsledare på Avdelningen för mänskliga rättigheter, Göteborgs Stad, som arrangerar dagen i samarbetet med Stadsbiblioteket.

Ljuständning för offren
Klockan 17.35 kommenterar Birgitta Almgren filmen och ger en kort historik om DDR. Almgren är professor i tyska vid Södertörns högskola och har skrivit flera böcker om Stasi och DDR under kalla kriget.

– Det blir även en ceremoniell ljuständning för att hedra offren och musik med David Bäck och Johanna Hjort, som spelar musik från 1989.

”Viktigt att uppmärksamma”
Det är andra året Göteborgs Stad uppmärksammar Black ribbon day. Ann Hanbert tror att det kan ta ytterligare några år innan dagen etablerat sig, men hoppas på fler besökare än förra året.

– Det är ett svårt datum med skolstarter och efter semestrar, men många rör sig vid trappscenen vid Stadsbiblioteket och vi hoppas att så många som möjligt stannar till. Det är ett viktigt ämne att uppmärksamma, säger hon.