För sjätte året i rad samlas på torsdagen politiker, professorer, lärare, elever och artister i en manifestation mot nazism och politiskt våld. Den kallas ”Samling för demokrati” och sker på Förintelsens minnesdag 27 januari.

Den norske moståndsmannen Kjell Baarlid, som kom med de vita bussarna till Göteborg 1945, ska vittna om andra världskrigets och nazismens förtryck och fasor. Landshövding Göte Bernhardssom medverkar också, liksom professor Marie Demker, som ska tala om politisk fundamentalism och extremism i det öppna samhället.

Officiell minnesdag i Europa

Det blir även diktläsning av skådespelerskan Marika Lagerkrantz och musik av stråkkvartetten Bell. Samlingen inramas av utställningen ”Gud har 99 namn” om de olika religionernas skiftande synsätt och traditioner.

Inbjudna till samlingen är elever och lärare från gymnasier och högskolor, fackliga organisationer, invandrar- och kulturorganisationer, region- och kommunledningar, religiösa samfund, idrottsklubbar med flera.

Den 27 januari är officiell svensk och europeisk minnesdag för Förintelsen, vald därför att förintelselägret Auschwitz den dagen 1945 befriades av sovjetiska trupper.

Fotnot:
”Samling för demokrati” anordnas i Göteborgs universitets aula, Vasaparken, kl 16.30 – 18.30.