Experter möts på Jonsereds herrgård Vad händer i Vitryssland ett halvår efter presidentvalet? Det fria Vitrysslands förste president, Stanislau Sjuskievitj finns bland hedersgästerna när en rad experter kommer till Jonsereds herrgård den 26 april för att diskutera det politiska läget i president Lukasjenkas Vitryssland.

– Situationen i Vitryssland berör många, säger Piotr Kiszkiel som är en av initiativtagarna till tisdagens seminarium i Jonsered dit flera vitryska representanter inbjudits tillsammans med sakkunniga från hela Skandinavien.

Det var i december förra året som Vitryssland åter hamnade i medias rampljus när oroligheter i samband med presidentvalet ledde till att fem personer dömdes till långa fängelsestraff. Andra – däribland fyra presidentkandidater – väntar fortfarande på sina domar.

Ingår i EU:s östra partnerskap
President Aljaksandr Lukasjenka vann inte oväntat valet med bred marginal – men vad händer nu, vart är Vitryssland på väg, och hur kan omvärlden understödja de demokratiska krafterna? Det är frågor som kommer att diskuteras vid tisdagens seminarium.

Europas intresse för utvecklingen i landet kan också kopplas till det faktum att Vitryssland är en av sex nationer som ingår i EU:s östra partnerskap – ett politiskt program som Sverige och Polen tagit initiativ till.

Bakom tisdagens arrangemang står förutom Göteborgs universitet och Göteborgs stad, Baltic Worlds vid Södertörns högskola och Swedish International Liberal Centre.

Onsdagen den 27 april medverkar Stanislau Sjuskievitj också vid ett seminarium på Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet samt vid ett offentligt samtal på Stadsmuseet.