Mobiler och videokameror kan fungera som vapen mot enögd fanatism. Hundratals gymnasieelever i Göteborg inbjuds nu till en tävling om bästa treminutersfilmen på temat tolerans. I april visas de vinnande filmerna.

Bakom tävlingen står Teskedsorden, en stiftelse som startades 2006 av tidningen Vi med inspiration från den israeliske författaren Amos Oz bok ”Så botas en fanatiker”. Namnet kommer från tanken att om alla bidrar med en tesked vatten, kan man släcka fanatismens eld.

Fyraårigt samarbete med Göteborgs Stad

Filmtävlingen arrangeras i år enbart i Göteborg, men ska förhoppningsvis bli rikstäckande nästa år.

– Det är ett pilotprojekt som vi är glada att få göra tillsammans med Göteborgs universitet, ABF och Göteborgs Stad, som vi har samarbetat med ända från starten, säger Camilla Nagler, generalsekreterare för Teskedsorden.

Göteborg är den stad som Teskedsorden har samarbetat mest med i hela landet.

– I fyra år har vi skickat ut Amos Oz bok till skolor som inspiration. Nu kombinerar vi det med en tävling, så att lärare och elever känner sig ännu mer manade att arbeta med de här frågorna, säger Camilla Nagler.

50 får delta

Tävlingen är öppen för ungdomar från Burgårdens Utbildningscentrum, Fryshuset i Göteborg, Lerums Gymnasium, Munkebäcksgymnasiet, Polhemsgymnasiet och Schillerska gymnasiet. Antalet deltagare är begränsat till 50 och ”först till kvarn gäller”.

– Eftersom det här är ett pilotprojekt kunde vi inte gå ut brett, utan var tvungna att välja ut vissa skolor, säger Camilla Nagler.

Senast 1 december ska de deltagande filmgrupperna vara anmälda till mailadressen levandehistoria@levandehistoria.goteborg.se

Prisutdelning i april

Filmerna får vara två-tre minuter långa och ska skickas in på dvd senast 1 mars 2011.

Sedan bedöms filmerna av en jury och i april 2011 blir det prisutdelning och visning av de vinnande filmerna. Ännu är det inte bestämt vilka priser det blir eller hur många filmer som ska lyftas fram.

– Vi återkommer om det, vi ska säkert hitta fina priser. Jag tänker mig att kanske tio filmer ska prisas och visas vid eventet i april, säger Camilla Nagler.