Filmen står i år i fokus för ”Samling för demokrati” som genomförs i Göteborg på söndag. Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Det var det datum som Auschwitz befriades 1945. Claud Lanzerman som gjort filmen Sobibor kommer att samtala med Göran Rosenberg om Filmen i demokratins tjänst. Under manifestationen presenteras också filmen Vittnesmål, som bygger på göteborgaren Abraham Frischers egna upplevelser i Auschwitz.

Programmet under manifestationen innehåller samtal, musik, framträdande av elever från Ingrid Segerstedts gymnasium och Abraham Frischer som själv upplevt förintelselägren samt tal av bl a landshövdingen Göte Bernhardsson och universitetets rektor Bo Samuelsson

”Samling för demokrati” arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och de politiska partierna i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universitet, Göteborg Film Festival, Judiska församlingen i Göteborg samt projektet Levande Historia inom Göteborgs Stad.

Det finns fortfarande några platser kvar till manifestationen ”Samling för demokrati” på söndag den 27 januari klockan 14 i Universitetets aula i Vasaparken.