Samtal om ny bok om Husiatyn. Boken ”Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde” är utgångspunkt för samtal på stadsbiblioteket på tisdag kväll 23 augusti. Då uppmärksammar Göteborgs Stad Black ribbon day för femte året i rad. Två av bokens författare berättar om sitt omfattande researcharbete som bland annat bygger på vittnesmål som tidigare aldrig presenterats.

– Göteborgs Stad uppmärksammar dagen dels för att visa respekt för de göteborgare som har flytt från totalitära regimer, dels för att ge information och kunskap om vad som skett och vad som tyvärr fortfarande pågår runt om i vår värld, förklarar Anneli Rhedin.

Vittnesmål och omfattande researcharbete

En svensk nazist erkände 1943 för polisen att hans SS-förband genomförde en massaker på 200 judar i den ukrainska byn Husiatyn. Boken bygger bland annat på vittnesmål och researcharbete i arkiv och på plats i Ukraina. Två av de tre författarna – Johan Ulvenlöv och Matti Palm – kommer till stadsbiblioteket på tisdag och berättar om sitt arbete.

– Det är viktigt att ha kunskap om det förflutna för att kunna forma framtiden. Avskyvärda brott mot mänskliga fri- och rättigheter får aldrig glömmas, säger Anneli Rhedin, kommunfullmäktiges ordförande som ska tala på arrangemanget.

Black ribbon day är den europeiska minnesdagen för dem som fallit offer för nazism, stalinism och andra totalitära regimer och härstammar från demonstrationer som hölls i västvärlden på 1980-talet, för att protestera mot de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begicks i dåvarande Sovjetunionen.

Black  ribbon day i Göteborg arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med stadsbiblioteket.