Den 27 januari 1945 befriades nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz – därför har just den dagen kommit att bli en officiell minnesdag för Förintelsen. På torsdag arrangeras - för tolfte året i rad - en samling för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazisim och politiskt våld.

– Ingen annanstans i landet har man högtidlighållit den här dagen så länge som vi i Göteborg, säger Lennart Engström på stadskansliet.

Utställning om Auschwitz har fått svensk text

Tillsammans med representanter för länsstyrelsen, Göteborgs universitet och stadens judiska församling ingår han i den arbetsgrupp som förberett torsdagens program i universitets aula i Vasaparken. Landshövding Lars Bäckström, och de fullmäktigepartier som finns representerade i riksdagen, står bakom inbjudan som riktar sig till representanter för en rad organisationer.

Vid torsdagens arrangemang medverkar bland andra EU-kommissionären Cecilia Malmström och den i Hamburg bosatta författaren och forskaren Barbro Eberan.

I samband med åminnelsedagen presenteras också en utställning kallad ”koncentrationslägret Auschwitz – nazisternas dödsläger”. Utställningen är producerad av museet i Auschwitz men har försetts med svensk text dagen till ära.

De sista överlevarna har gått bort

– Årets evenemang påminner i stort om de tidigare, men dessvärre är möjligheten att låta någon överlevande medverka i princip helt slut. De har gått bort eller är helt enkelt inte längre i kondition att delta, säger Lennart Engström.

Torsdagens arrangemang inleds av universitets rektor Pam Fredman och avslutas av landshövding Lars Bäckström. Hvitfeldtska gymnasiets kammarkör sjunger under ledning av Martin Bagge.