Nu har du chansen att se den kritikerrosade och Oscarbelönade filmen ”Pianisten” i regi av Roman Polanski. Göteborgs Stad bjuder på biobesöket. Men antalet biljetter är begränsat, så först till kvarn gäller! Klipp ut annonsen som kommer med pappersupplagan av Vårt Göteborg på lördag den sjunde februari. Stadsmuseet släpper biljetterna på tisdag den tionde.

Nu har du chansen att se den kritikerrosade och Oscarbelönade filmen ”Pianisten” i regi av Roman Polanski. Göteborgs Stad bjuder på biobesöket. Men antalet biljetter är begränsat, så först till kvarn gäller!

Oväntat stort intresse

Under hösten gav Levande Historia högstadie- och gymnasieelever i Göteborg chansen att se filmen Pianisten. Aldrig hade man trott att intresset skulle vara så stort.

– Biljetterna tog slut på bara några timmar och vi fick flera tusen elever på väntelista som också ville se filmen, berättar Lennart Engström, ansvarig för Levande Historia, en avdelning inom kommunen utan motsvarighet i landet.

5BE6.jpg
Levande Historia arbetar bland annat med att ge stöd för arbete mot främlingsfientlighet, rasism och nazism.

Och för ökad förståelse för andras livsåskådning, som i utställningen ”Gud har 99 namn” som öppnar i Göteborg den 18 mars.

Fler visningar

Efter höstens succé med Pianisten har man beslutat att ännu fler ska få se filmen.

– Vi kommer att ge ytterligare fem visningar till högstadiet årskurs 9 och gymnasiet. Det blir drygt 3.500 platser, säger Lennart Engström.

Men detta är inte allt. Kvällen den 19 februari ges göteborgarna tillfälle att se Pianisten gratis på biografen Draken. Det innebär en extra föreställning och drygt 700 biljetter.

Klipp ut annonsen som finns i pappersupplagan av Vårt Göteborg (den delas ut på lördag den sjunde februari till alla hushåll i Göteborgs kommun) och skynda till Stadsmuseet på tisdag. Där får ni hämta max fyra biljetter per person i kassan.

Boken förbjöds

Pianisten bygger på Wladyslaw Szpilmans självbiografi med samma namn och handlar om hur han som polsk jude överlevde nazisternas styre i Warszawa 1939–45. Boken gavs ut redan 1946, men förbjöds av det kommunistiska styret i hemlandet.

Först 1999 gavs den ut i Sverige och ett år senare i Polen. Filmen är regisserad av Roman Polanski, som själv flydde från gettot i Krakow när han var liten. I filmen har han återskapat sina egna minnen från barndomen och strävat efter att komma så nära verkligheten som möjligt.

– Levande Historia vill uppmuntra till studier och samtal om förintelsen och vad man kan dra för lärdomar av den. Jag tycker att Pianisten är en bra utgångspunkt i den diskussionen, säger Lennart Engström.