1.400 niondeklassare och gymnasieelever såg på onsdagen filmen Pianisten på biografen Draken. Filmvisningarna finansieras av Levande Historia i Göteborgs Stad och när biljetterna släpptes tidigare i höst tog de slut på bara några timmar, därför ges ytterligare fem gratisföreställningar i slutet på januari.
– Det har varit ett väldigt sug efter de här biljetterna, och vi räknar med att kunna visa filmen fem gånger till i slutet av januari. Biljetterna till de föreställningarna släpps troligen i början av december, säger Lennart Engström, projektledare för Levande Historia i Göteborgs Stad.
Självbiografisk bok
Roman Polanskis film ”Pianisten” bygger på den självbiografiska boken med samma namn av den polskjudiske pianisten Wladyslaw Szpilman. Berättelsen utspelar sig mellan 1939 och 1945, då Polen var ockuperat av Nazityskland.
Drygt 700 niondeklassare och lika många gymnasieelever såg filmen under två fullsatta föreställningar på onsdagen. Tre i publiken var Mimi Mulder, Sofia Persson och Hanna Johansson som går i tvåan på Schillerska gymnasiet.
”Man lär sig väldigt mycket”
– Jag trodde inte riktigt att den skulle handla om kriget och så, men jag blev väldigt överraskad över att filmen var en verklighetsbaserad historia. Jag tror att det är väldigt bra att man får se såna här filmer, men man ska nog inte vara yngre utan precis i vår ålder, man lär sig väldigt mycket, säger Mimmi.
Wladyslaw Szpilman bodde i Warszawas judiska stadsdel och upplevde hur alltfler judar trängdes ihop i det getto som ockupationsmakten skapade för att senare transportera judarna till förintelselägren. Szpilman överlevde den svåra tiden och fick hjälp från oväntat håll innan också han skulle gå ombord på ett av tågen.
”Rörande scener”
– Det var inte särskilt länge sen det här hände, och det känns så främmande fast det är så nära ändå, att det faktiskt har hänt. Alla människor är goda innerst inne, den tyske officeren var god och hjälpte honom där på slutet, säger Sofia.
– Det var en verklighetsbaserad film som lär en att värdera vad vi har numera. Det var rörande scener när de till exempel sköt folk och när de kastade ut en gammal man från en balkong, säger Hanna.
Boken förbjöds i Polen
Filmen belönades med Guldpalmen i Cannes 2002 och med tre Oscar 2003 för bästa regi, bästa film och bästa manus.
Boken ”Pianisten” publicerades redan 1946 men förbjöds av det kommunistiska styret i Polen kort därefter. Den hade fel hjältar för dåtidens makthavare, den har varken kommunistiska eller sionistiska hjältar. I Sverige gavs boken ut så sent som 1999 och i Polen året efter.