Två hektiska dagar väntar för de 20 lärare och 35 multireligiösa guider som till helgen ska åka runt till sex religiösa gruppers tempel, kyrkor och moskéer.

– Det blir annorlunda att få åka själv, utan elever och bara kunna luta sig tillbaka och få egna upplevelser, säger Eva Gillqvist, religionslärare på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke.

Intresset har varit stort

Bakom idéen står Sensus studieförbund och Levande historia i Göteborgs Stad.

– Intresset har varit jättestort och vi kommer att göra det här igen. Det är flera som inte har fått plats på bussen, säger Lena Sjöberg på Sensus.

De multireligiösa guiderna är dels pedagogiska resurser för lärarna, dels ska de själva få ytterligare utbildning i deras arbete med bland annat Sensus utställning Gud har 99 namn, som även finns i ambulerande form.

Chans att knyta kontakter

Eva Gillqvist såg flera goda anledningar till att anmäla sig till resan.

– Det här påminner väldigt mycket om vår religionsdag som vi i år anordnar för eleverna för sjätte gången. Då kommer det folk till oss, men nu får jag möjlighet till en personlig upplevelse. Jag kan prata med folk och knyta kontakter utifrån mitt intresse och min kunskapsbas, säger hon.

Det blir totalt sex olika stopp under helgen. Fem av dem är i Göteborg, det enda undantaget är den shiamuslimska moskén i Trollhättan som besöks på lördagen.

– Under transportsträckorna finns det möjlighet att reflektera över hur man kan undervisa och det blir garanterat många pedagogiska tips, säger Lena Sjöberg.

Övriga stopp blir hos de tibetanska buddisterna, hinduiska Hare Krishna, den syrisk-ortodoxa kyrkan, sikhernas Gurdwara, samt judarnas synagoga.