För något år sedan såg vi henne på Folkteaterns scen – nu gästar Helena Thornqvist Aftonstjärnan på Lindholmen med sin egen uppsättning: Stalins skitiga näsduk.

Kiruna, Umeå, Stockholm, Karlstad, Örebro, Mora, Eskilstuna, Helsingborg, Malmö – och så nu Göteborg. Skådespelaren Helena Thornqvist har under två säsonger varit knuten till Folkteatern. Först 2007-2008, sedan 2009-2010.

Autentisk berättelse från Ukraina

Därför är hon väl bekant med Aftonstjärnans scen när hon nu återvänder till Göteborg för att ge föreställningen ”Stalins skitiga näsduk” för gymnasieelever.

– Det här är nog det mest tillfredsställande jag gjort, säger Helena själv om uppsättningen som är hennes egen – från ax till limpa.

Stalins skitiga näsduk tar sin utgångspunkt i den autentiska berättelsen om tolvåriga Alexandra som växer upp i Ukraina. Året är 1932 och miljontals människor svälter ihjäl i hela Sovjetunionen. Värst drabbas Ukraina.

Ger en föreställning för allmänheten

Helena Thornqvists berättarteater griper tag och bäddar för spännande diskussioner efter föreställningens slut.

– Jag har gjort föreställningen både för ungdomar och pensionärer och märker att man tar fasta på lite olika saker beroende var man själv befinner sig i livet.

I början av februari gav Helena Thornqvist fem uppskattade föreställningar på Aftonstjärnan. Den 2-4 mars kommer hon tillbaka för ytterligare sex. En av dem är öppen för allmänheten.

Föreställningarna har fått stöd av Levande historia i Göteborgs Stad.