Fredskämpen och journalisten Ingrid Segerstedt-Wiberg, som avled i våras, hedras med ett seminarium i Göteborg nu på lördag. Två före detta statsråd, Jan Eliasson och Bengt Göransson, medverkar liksom tidigare nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin.

”Låt inte hennes röst tystna” är underrubriken på seminariet, som hålls i universitetets aula i Vasaparken.

I samarbete med gymnasiet

Arrangörer är bland andra Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) samt Ingrid Segerstedts Gymnasium i Göteborg. Seminariet har fått stöd från Levande Historia i Göteborg.

– Vi tycker att hennes livsgärning är väl värd ett seminarium. Det är fint att de lite äldre damerna i IKFF fortfarande bryr sig och nu försöker få med sig ungdomar på de tankar som de upplever som de rätta, säger Lennart Engström på Levande Historia i Göteborg.

– IKFF vill föra minnet av Ingrid Segerstedt-Wibergs gärning vidare och att man gör det i samarbete med gymnasiet som bär hennes namn och dess elever, det tycker vi är intressant.

Dotter till Torgny

Ingrid Segerstedt-Wiberg var 98 år när hon avled i maj i år. Hon ägnade hela sitt liv åt att kämpa för fred, frihet och jämställdhet och att bekämpa rasism och intolerans. Den kampen bedrev hon både som journalist, författare och politiker.

Hon var dotter till den legendariske tidningsmannen Torgny Segerstedt, chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, som vågade stå upp mot Hitlers Nazityskland under Andra världskriget, då många andra inte vågade.

Öppet för allmänheten

Många olika aspekter av Ingrid Segerstedt-Wibergs långa liv och gärning tas upp under seminariet: ”Ingrid och FN”, ”Ingrid – flyktingarnas vän”, ”Ingrid och de unga” samt ”Ingrid och politiken”. Seminariet pågår mellan kl 13 och 16.30 och är öppet för allmänheten.