Norsk-svenskt samarbete. Nu ska resandefolket få en interaktiv karta på nätet. Ett norskt-svenskt samarbete ska ta fram en klickbar karta över folkets historia i gränslandet Sverige-Norge. På onsdag hålls ett seminarium i Göteborg om projektet.
– Nu håller man på och samlar in information i museernas arkiv, genom intervjuer och även arkeologiska utgrävningar, berättar Richard Magito Brun, sekreterare i Kulturgruppen för resandefolket.
”Även idag lever vi i gränsland”
– Vi söker vår historia så långt tillbaka vi kan komma och fram till nu. Även idag lever vi i gränsland; mellan det svenska och det osvenska, mellan att vara inlemmad och avvikande.
Projektet Resandekartan går ut på att samla in all intressant information om resandefolkets historia i Västra Götalands län och Östfold i Norge.
Alla platser och minnen i denna historiska databas ska sedan göras lätt tillgängliga i en karta på internet. Här ska man kunna klicka sig fram till fördjupad kunskap om resandefolket.
Projektet drivs av Bohusläns museum/Västarvet och Haldens Historiske Samlinger med stöd av EU:s regionala utvecklingsfond.
– Vi har en budget på två miljoner kronor på tre år. Jag hoppas att kartan ska vara ute på nätet om kanske ett halvår, sedan ska den fyllas på successivt, säger Richard Magito Brun.
Seminarium på stadsmuseet
På onsdag 18 januari, kl 13-15, arrangerar Kulturgruppen för resandefolket ett seminarium om kartprojektet på Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12. Här medverkar Bodil Andersson och Kristina Lindholm från Haldens Historiske Samlinger och Bohusläns museum.
På seminariet informeras också om en ny permanent utställning om resandefolket som invigs lördag 24 mars på Bohusläns museum i Uddevalla. Det är fri entré till seminariet, som är öppet för alla.
Seminariet genomförs med stöd av Göteborgs Stads kulturförvaltning och i samarbete med ABF Göteborg.